VUJOVIĆ: Misija nam je da unaprijedimo medijsko tržište posebno štiteći nacionalne javne emitere - Volim Podgoricu

VUJOVIĆ: Misija nam je da unaprijedimo medijsko tržište posebno štiteći nacionalne javne emitere

Televizija je i dalje dominantan mediji i predstavlja važan stub moći, jer kreira javno mnjenje, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija i Vlada učiniti sve da unaprijede medijsko tržište, posebno štiteći nacionalne javne emitere i sadržaj iz Crne Gore.

To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je povodom 21. novembra Svjetskog dana televizije posjetila nove prostorije Radio Televiziju Nikšić (RTVNK).

„Televizija zauzima važno mjesto u životima ljudi, porodica i kolektiva. Iako nerijetko kažu da gubi bitku sa društvenim mrežama, ona i danas igra ključnu ulogu u prezentovanju važnih globalnih, nacionalnih i lokalnih pitanja, kao i širenju društvenih ideja. Televizija je i dalje najvažniji kreator javnog mnjenja, poziva na akciju i mijenja svijet, jer joj građani vjeruju“, poručila je Vujović.

Ukazala je da je upravo Televizija Nikšić kroz svoj rad, ali i povjerenje građana odavno prevazišla granice lokalnog medija.

„Ipak, zbog drugih lokalnih emitera, moram da kažem da su nam i najmanji i najveći jednako značajni upravo zbog toga što je njihova primarna uloga da budu servis građana svog grada i da se bave temama od značaja za lokalno stanovništvo. Naravno, ako su neke emisije sjajne, dobre, novinari profesionalni i aktivni, onda će prevazići lokalne granice i gledaće se širom Crne Gore. To je Televizija Nikšić dokazala. Impresionirana sam onim što sam vidjela, brzinom kojom se radi, i planovima za naredni period. Vidim da su to veliki projekti, zgrada televizije izgreda impozantno”, poručila je Vujović.

Istakla je da je obaveza Ministarstva kulture i medija, kao i Vlade Crne Gore da podrže TV emitere i na taj način doprinesu jačanju medijske zajednice, boljim uslovima u kojima medijski djelatnici rade, pluralizmu medija, kao i kvalitetnijim, inovativnijim programima, ali i interaktivnim sadržajima, jer televizija ne može biti samo jednosmjerni kanal.

„Posvećeni smo stvaranju boljeg ambijenta u medijskom prostoru, a to znači pružanju podrške medijskoj zajednici, kroz unapređenje medijskog okruženja, čime se osigurava održivost i slobodan rad medija. Utvrđeni su novi nacrti zakona o medijima, javnom medijskom servisu Crne Gore i audiovizuelnim medijskim uslugama, a ključne izmjene u tekstovima su usklađene sa svim preporukama međunarodnih partnera“, smatra Vujović.

Pojasnila je da je novim nacrtom zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama predviđen obavezan minimalni procenat sa kojim opštine u odnosu na svoje budžete finansiraju lokalne javne emitere, kao što je državnim budžetom određeno da se tri odsto bruto društvenog proizvoda svake godine mora obezbijediti za funckionisanje Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore.

Vujović je dodala da će pravima i slobodi medija biti posvećana dužna pažnja, ali da je njihova obaveza da poštuju etičke principe i profesionalno izvještavaju.

„Ono što se očekuje od medija je da i oni imaju principe u izvještavanju, da ono bude tačno, objektivno, profesionalno i na zadovoljstvo svima. U mom mandatu ćete imati sva prava i slobode, ali očekujem da novinar zaista bude novinar i da poštuje principe i profesionalnost u izvještavanju i nadam se da ćemo imati veoma uspješnu saradnju i da ćemo uspjeti da ostvarimo cilj koji sam zacrtala”, kazala je Vujović.

Ministarka je sa predstavnicima Direktorata za medije, generalnim direktorom RTV Nikšić Nikolom Markovićem i članovima redakcije obišla i staru zgradu Radio Televizije Nikšić, a na sastanku je bilo riječi i o uslovima rada novinara i novinarki, platama, edukaciji, kao i o medijskim zakonima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com