Zabranjen nastup Željka Samardžića u Splitu - Volim Podgoricu

Zabranjen nastup Željka Samardžića u Splitu

Odlukom direktora Park-šume Marjan Marka Pejnovića mostarski pevač s beogradskom adresom Željko Samardžić neće 19. avgusta zapjevati pred splitskom publikom na Sustipanu, prenosi Danas pisanje hrvatskih medija.

“Poštovani, vaš zahtjev je odbijen”, stigao je, bez obrazloženja, organizatorima koncerta iz kompanije “Ona moja” d.o.o. kratak odgovor iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita, pa tako i Sustipanom, nakon njihovog zahtjeva za izdavanje jednokratnog koncesijskog odobrenja 19. avgusta u svrhu održavanja Samardžićevog koncerta na spomenutoj lokaciji, prenosi „Danas“ pisanje „Slobodne Dalmacije“.

„Odluka je moja, ja sam je donio i imam to pravo. Muzika Željka Samardžića nije primjerena Sustipanu“, rekao je Pejnović, direktor Park-šume Marjan, objašnjavajući razlog zbog kojeg se mostarski pjevač neće pridružiti plejadi poznatih muzičkih imena koja su već nastupala na atraktivnoj ljetnjoj koncertnoj adresi u Splitu.

Sustipan se, naime, već niz godina nametnuo kao jedna od najlepših ljetnjih pozornica na Jadranu na kojoj su svoje koncerte održavali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa “Rišpet”, “Crvena jabuka”…

Ipak, Željko Samardžić, za neke pop-folk pjevač, za druge pak izvođač zabavne muzike, neće biti u prilici da na ovoj bini nastupi.

Kako može Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić?

Organizator iz kompanije “Ona moja” d.o.o. podsjeća da se radi o muzičaru, koji puni velike dvorane na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, zbog čega ga je odluka da mu se ne dozvoli da nastupa još više zatekla.

Objašnjava kako je, nakon rezervacije termina, na adresu javne ustanove u čijoj je nadležnosti i Sustipan (jednodnevni najam inače košta 2.700 eura), još prije dvije nedjelje poslao potrebnu dokumentaciju za sporni događaj.

A kad mu je stigao negativan odgovor zatražio je i obrazloženje takve odluke, koje ni nakon četiri dana čekanja, nije dobio.

„Zanima nas ko je taj koji procjenjuje što je primjereno, a što nije. Direktor park-šume!? Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. Puni ih bez problema. S obzirom na to da su balade 90 posto svih njegovih pjesama i da je jako popularan među ženskim dijelom publike, da mu je majka Hrvatica… ne vidimo razlog za ovakvu odluku. U pitanju je uvod u cenzuru, gdje će neko određivati što se smije, a što ne smije slušati“, ljuti se Domagoj Petričević, direktor kompanije „Ona moja“ d.o.o, usput se pitajući kako na Sustipanu, na primjer, može da pjeva Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić.

Organizator napominje i da u Splitu nema alternativne lokacije za koncert od dvije do tri hiljade ljudi, budući da je Spaladium Arena zatvorena, a da se na Gripama održavaju sportske manifestacije i sajmovi. Petričević je ipak najavio da će Samardžić uskoro održati koncert u jednom splitskom klubu, za koji je izrazio uvjerenje da će biti raspordat u rekordnom roku.

„Hajke na cajke“ u Puli dobile sudski epilog

Odbijanje ustupanja popularne splitske koncertne lokacije Željku Samardžiću uslijedilo je nakon nedavnog podizanja prašine u Puli gdje je tamošnji gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta Duška Kuliša, Dragana Kojića Kebe, Ane Bekute i Zorane Mićanović, prvotno planiranog 25. marta u javnom, gradskom prostoru – Domu sportova “Mate Parlov”.

Afera je dobila i sudski epilog – Damir Rabar, sudija Trgovačkog suda u Pazinu izjavio je kako za njegovu odluku o zabrani održavanja spornog koncerta “nije bilo važno ko šta pjeva” nego “nije bilo zakonskih uslova za prihvatanje zahtjeva organizatora koncerta za privremenom mjerom ustupanja u posjed dvorane”.

Zabrana pulskog koncerta izazvala je žučne rasprave u javnom prostoru o legitimnosti tog čina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com