Zatvorenicima 15.000 eura mjesečno

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) svakog mjeseca isplaćivalo je oko 15.000 eura zatvorenicima koji su bili radno anagžovani.

Prema podacima Ministarstva pravde svakog mjeseca u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija bilo je radno angažovano od 309 do 350 zatvorenika, koji su za to primali naknadu za rad koja je iznosila 30 odsto minimalne neto zarade.

U izvještaju ministarstva se navodi da je prošle godine od ukupno 1.758 lica koja su bila na izdržavanju kazne u ZIKS-u, primljeno je 817 povratnika, odnosno 46 odsto od ukupnog broja.

Prema podacima najčešća krivična djela i prekršajna djela za koja su bili osuđeni zatvorenici su protiv imovine 405, protiv života i tijela 177, protiv zdravlja ljudi 144, protiv javnog reda i mira 137, protiv bezbjednosti javnog saobraćaja 57.

U toku 2016. godine pokrenuto je 627 disciplinskih postupaka u odnosu na zatvorenike i izrečene su 582 mjere (najčešća mjera upućivanje u samicu). Sredstva prinude su upotrebljena 24 puta.

Poslovima tretmana i reintegracije zatvorenika se posvećuje velika pažnja. Ovi poslovi podrazumijevaju ispitivanje socijalnog statusa, kriminološka, medicinska, psihološka i druga ispitivanja ličnosti zatvorenika u cilju njihovog optimalng tretmana.

Poslove tretmana obavlja 40 službenika i 19 instruktora za rad.

Dnevne novine

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com