Zvučni signalizatori postavljeni na još dvije raskrsnice na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

U okviru započetih aktivnosti na modernizaciji svjetlosne i zvučne signalizacije, a u koordinaciji sa Sekretarijatom za saobraćaj, Komunalne usluge d.o.o. su postavile zvučne signalizatore na još dvije lokacije na teritoriji Glavnog grada, saopšteno je iz PG Biroa.

Signalizatori na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Svetozara Markovića i na raskrsnici Bulevara Crnogorskih serdara i Ulice Kralja Nikole, a vrijednost ove investicije je oko 13.000 eura. Shodno tome, za sada je 14 raskrsnica opremljeno ovim uređajima, koji imaju za cilj stvaranje uslova za bezbjedniji prelaz preko saobraćajnica slijepim i slabovidim licima, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo da su Komunalne usluge u prethodnom periodu u okviru modernizacije svjetlosne signalizacije – semafora, zamjenije semaforske stubove na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na raskrsnicama sa Moskovskom ulicom i sa Ulicom Svetozara Markovića. Na ovim lokacijama ugrađeni su novi portalni i poluportalni nosači, savremenog dizajna i boljih karakteristika u odnosu na stare stubove, koji su u više navrata bili oštećeni usljed nevremena ili saobraćajnih nezgoda, ističe se u saopštenju.

Pored standardne signalizacije, ugrađeni su i savremni brojači trajanja signala, koji će učesnicima u saobraćaju pružati dodatne informacije o trajanju pojedinog signala na semaforu. Vrijednost ove investicije je oko 50.000 eura. Takođe, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, realizovan je projekat upravljanja semaforima, koji se u potpunosti oslanja na savremenu optičku mrežu, čime je omogućena sinhronizacija rada semafora, odnosno uspostavljanje „zelenog talasa“, što doprinosi bržem odvijanju saobraćaja na ovoj saobraćajnici.

U narednom periodu a u skladu sa obezbijeđenim budžetskim sredstvima za ovu namjenu, nastaviće se radovi na modernizaciji semafora na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog te će i na ostalim raskrsnicama biti zamijenjeni stari semaforski stubovi, a planirana je i nabavka i ugradnja zvučnih signalizatora na lokacijama koje se u saradnji sa Savezom slijepih definišu kao prioritetne za slijepa i slabovida lica. Navedeni radovi će doprinijeti kako savremenijem izgledu saobraćajnice tako i boljoj preglednosti i bezbjednosti saobraćaja za sve učesnike u saobraćaju, zaključili su iz PG Biroa.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button