NA SJEDNICI ODLUČENO: Skupština Glavnog grada imaće 58 odbornika

Danas je održana 33. sjednica Skupštine Glavnog grada Podgorica, na kojoj su odbornici razmatrali Prijedlog Odluke o utvrđivanju broja odbornika/ca u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

“Odlukom je utvrđeno da će se na izborima za odbornike/ce, koji će se održati u 2022. godini, u Skupštini Glavnog grada Podgorica, birati 58 odbornika/ca”, saopštili su iz Glavnog grada.

Kako se navodi, odbornici su sa 33 glasa “za” usvojili Prijedlog Odluke o utvrđivanju broja odbornika/ca u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

Podsjetimo, sjednice skupština Glavnog grada i Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci juče su odložene zbog toga što izmijenjeni Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o Glavnom gradu, koji Zeti daju samostalnost, nijesu objavljeni u Službenom listu, jer ih je predsjednik države Milo Đukanović potpisao u ranim jutarnjim časovima.

Lider DNP-a Milan Knežević i lider Prave Crne Gore Marko Milačić juče su u skupštinsku proceduru predali predlog zakona o izmjenama i dopunama “zetskih zakona”, kojim traže da novoformiranoj opštini Zeta pripadne istočni dio katastarske opštine Dajbabe, te da se primjena ovih zakona odloži i to 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada.

“Usvojene izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji će se odraziti na teritorijalnu cjelinu Glavnog grada, odnosno neposredno na stečeno pravo građana svih postojećih teritorija Glavnog grada da biraju i da budu birani. Ustav Crne Gore i Zakon o izboru odbornika i poslanika, propisuju da se izbori za saziv skupština lokalne samouprave održavaju najkasnije svake četiri godine, a taj rok je istekao, odnosno izbori su zakonito zakazani i već su morali biti održani, čime su građani Zete stekli izborno pravo za predstojeći saziv Skupštine Glavnog grada. Stečeno izborno pravo građanima Zete bi bilo oduzeto protivno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore ukoliko se ne usvoje predložene izmjene. Upravo zbog toga predložena je odložena primjena ovih zakona 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada, da bi svi građani sa pravom glasa za predstojeće lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada, koji su to pravo stekli po Ustavu i pravnom poretku Crne Gore, uključujući i Zećane, bez diskriminacije i povrede osnovnih demokratskih prava da biraju i da budu birani, mogli da glasaju na izborima u Podgorici”, piše u zajedničkom saopštenju Kneževića i Milačića.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com