Podgoričanin koji je izrežirao svoju sahranu, umro prije 3 dana: Prevario ga san

Iako je “kasnio” dvije i po godine, podgorički pjesnik Vladimir Sekulović (87) tek prije tri dana preselio se u vječnost!

Smrt ga je zatekla u snu, a samo par sati ranije dogovarao se sa prijateljima da 1. i 2. maja organizuje pjesničko veče. Zanimljivo je da je Vlado prvi put kofere bio spakovao između 2012. i 2013. godine, čvrsto vjerujući da će u najluđoj noći napustiti ovozemaljski život. Pregurao je, rugajući se smrti na sebi svojstven način, uz dobar cug domaće rakije i humor.

I kovčeg je bio spreman, silan od orahovine, koji mu je jedno vrijeme bio pri ruci – čuvao ga u kući! Kada je shvatio da ga smrt neće, iz kuće u Podgorici kovčeg je prenio u rodna Brskuta i smjestio u kapelicu koju je napravio i tu ga je čekao do sudnjeg dana.

– Kada odem Bogu na istinu, možda neko nekad svrati, zapali svijeću na grobu i sjeti se moga lika – govorio je on reporterima “Novosti” kada se čekao njegov “prvi” odlazak na onaj svijet, odmahujući rukom u znak pozdrava i čekajući poslednju životnu uru. – Snimio sam posmrtni govor gdje ću ljudima mrtav da zahvalim što su došli da me isprate na večni počinak. Tu je i obavijest o mojoj smrti, samo datum da neko udjene. Na njoj piše: vrijeme i mjesto sahrane, kao i ko je ožalošćen. Stavio sam sliku iz mladosti na kojoj sam mnogo ljepši.

Preselio se Vlado u pamćenje svojih prijatelja. Čovjek koji je dobar dio života proveo u Kopenhagenu gde je osnovao književno društvo “Sjeverac”, pred kraj života vratio se u Crnu Goru i pod krov tog društva okupio poznata poetska i prozna imena sa ovih prostora. Ispraćen je dostojanstveno i uz lelek kolege po peru Bata Krkovića, čuvenog moračkog lelekača.

Sudnji čas

– Vlado je spremno dočekao sudnji čas. Čak je i na demižani od 25 litara krcatoj domaće rakije napisao da se ona mora otvoriti i popiti poslije njegove sahrane, kao i na više drugih boca iz kojih se piće točilo tokom dvije noći, dok smo evocirali uspomene na njega. Bio je i ostao legenda, jedan od poslednjih podgoričkih oriđinala – kaže za “Novosti” Krković.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button