Ko su vlasnici klubova koji su izveli FUDBALSKI PUČ? Šeici, oligarsi, milijarderi… Planeta se sada okrenula protiv njih - Volim Podgoricu

Ko su vlasnici klubova koji su izveli FUDBALSKI PUČ? Šeici, oligarsi, milijarderi… Planeta se sada okrenula protiv njih

“DVANAEST najvažnijih evropskih nogometnih klubova objavljuju da su postigli dogovor o formiranju novog takmičenja – Superlige”, objavili su kasno sinoć evropski nogometni klubovi Real Madrid, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham.

Osnivanje Superlige, kao elitnog evropskog nogometnog takmičenja koje će tako biti direktna konkurencija Uefinoj Ligi prvaka, izazvalo je bijes i ogorčenost nogometnih navijača, novinara, igrača, uprava klubova širom Evrope, ali i oštru reakciju Uefe i Fife.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin juče je promptno saopštio da će igračima klubova koji će učestvovati u Superligi biti zabranjeno igrati za svoje nacionalne reprezentacije na Evropskom prvenstvu, ali i na Svjetskom prvenstvu, pošto je i Fifa već najavila zabranu učestvovanja na svom elitnom takmičenju za igrače odmetnutih klubova. 

“Po mom mišljenju, ova ideja je pljuvačka u lice svim ljubiteljima nogometa i našem društvu. Dakle, mi nećemo dozvoliti da nam to uzmu”, poručio je oštro predsjednik Uefe. 

“Pohlepa je očito toliko snažna da uništava sve ljudske vrijednosti”

Štoviše, Čeferin je u podužem izlaganju na pres konferenciji nakon sjednice izvršnog odbora nazvao Andreu Agnellija i Eda Woodwarda, šefove Juventusa i Manchester Uniteda, lažljivcima i zmijama. 

“Pohlepa je očito toliko snažna da uništava sve ljudske vrijednosti”, zaključio je Slovenac Čeferin. I zaista, pohlepa je lajtmotiv koji se provlači kroz kritike i osude ove nove, elitne lige u kojoj bi najveći evropski klubovi učestvovali, bez obzira na svoje rezultate u nacionalnim ligama. 

Ukratko, kritičari tvrde da se radi o pohlepnom potezu koji uništava duh nogometa radi želje za još većom zaradom, i to u sportu u kojem je zarada ionako nadrealno visoka, s transferima vrhunskih igrača koji iznose na desetine miliona eura, s tim da je u desetak navrata posljednjih godina dosegao ili prestigao i iznos od 100 miliona eura, a u jednom slučaju, prodaji Nejmara iz španske Barcelone u francuski PSG, prešao i granicu od 200 milona eura.

Legendarni klubovi kao “feudi” inostranih tajkuna

Legendarni nogometni klubovi postali su, isto tako, poligoni za goleme investicije i zarade raznih, često inostranih tajkuna koji su ih posljednjih godina ili desetljeća preuzeli, a s čijom tradicijom nemaju previše veze. 

“Ovo takmičenje stvorili su iza naših leđa milijarderski vlasnici klubova koji nemaju nimalo obzira prema tradiciji igre i nastavljaju tretirati nogomet kao svoj lični feud”, poručilo je britansko Udruženje nogometnih navijača, dodajući da je ovaj potez “motivisan ničim drugim nego ciničnom pohlepom”. 

Struktura Superlige izazvala je opštu osudu zbog toga što krši ključno načelo u profesionalnom nogometu i sportu – da se trofeji i status temelje na takmičenju i da nijednom klubu ili reprezentaciji nije zajamčeno mjesto u nogometnom vrhu, odnosno da niko nije zaštićen od izbacivanja iz lige u slučaju loših rezultata.

U isto vrijeme, vlasnici ovih nogometnih giganata već neko vrijeme lobiraju za veći udio prihoda od televizijskih prava na prikazivanje i drugih finansijskih nagrada, a finansijski problemi izazvani pandemijom i zabranom utakmica s gledaocima bili su im, spekulše se, dodatni motiv za ovakav potez bez presedana. Očito ih nije zadovoljio ni kompromis koji im je Uefa ponudila kroz novi format Lige prvaka koji stupa na snagu 2024., a u kojem će 36 klubova biti podijeljeno u četiri grupe, s minimalno 10 utakmica za svaki klub i ukupno 225 utakmica po sezoni.

No ko su ti vlasnici klubova koji su izazvali svojevrsni puč u evropskom nogometu? 

Čelzi kupio ruski oligarh Abramovič, poriče da mu je Putin to naredio

Za početak, tu su vlasnici šest engleskih klubova za koje se čini da igraju vodeću ulogu u ovoj inicijativi. 

Roman Abramovič, ruski oligarh i milijarder koji je preuzeo engleski Čelzi 2003. i nakon toga s više od milijardu funti vlastitih sredstava koja je ubrizgao u Čelzi do danas omogućio tom klubu dotad neviđene transfere i osigurao mu poziciju u vrhu Premier lige. Za Abramoviča se tvrdi da je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a autorka Catherine Belton u svojoj knjizi Putinovi ljudi čak je ustvrdila da je Abramovič preuzeo engleski klub na Putinov zahtjev radi proširenja uticaja na Zapad, zbog čega je on tužio nju i izdavača Harper Collins za klevetu. 

Abramoviču, koji je prema Forbesovom popisu milijardera težak 14.3 milijarde dolara, Velika Britanija je odbila obnoviti vizu 2018. zbog postrožavanja kontrole porijekla imovine tajkuna poput njega koji su izabrali London i Britaniju za svoj drugi dom. Nakon toga je zatražio i dobio izraelsko državljanstvo.

Mančester Siti kupio šeik i zamjenik premijera Emirata

Osim Chelsea, Abramovič drži većinski vlasnički udio u ruskim metalurškim gigantima Evraz i Norilsk Nickel. Milijarder je postao kad je 2005. prodao svoj udio od 73% dionica u ruskoj naftnoj tvrtki Sibneft državnom plinskom i naftnom gigantu Gazprom. A 2010. je kupio drugu najveću jahtu na svijetu za gotovo 400 miliona dolara. 

Pored oligarha, tu je i jedan šeik. Naime, vlasnik Mančester Sitija je šeik Mansur bin Zajed al Nahjan, pripadnik kraljevske porodice Abu Dabija, najvećeg od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je, štoviše, i zamjenik premijera UAE-a, što njegovo vlasništvo nad engleskim klubom čini još kontroverznijim. 

Osim toga, šeik Mansur bin Zajed je direktor International Petroleum Investment Company koji ima udio i u američkoj kompaniji za komercijalne svemirske letove Virgin Galactic, kao i kompanije City Football Group (CFG) preko koje drži Manchester City, ali i australski klub Melbourne City, kao i udjele u klubovima u Španiji, Japanu i Urugvaju. Odgovornost za Manchester City odmah po preuzimanju 2008. prepustio je Kaldunu al Mubaraku, poslovnom partneru iz UAE-a. 

Mančester Junajted kupio američki nekretninski tajkun

Mančester Junajted pak drži američka porodica Glazer, nasljednici Malcolma Glazera, nekretninskog tajkuna koji je preuzeo klub 2005., uprkos protivljenju navijača, i držao ga do smrti 2014. Ipak, njegovi sinovi Avram i Joel vode klub još od 2006., kad je njihov otac doživio moždani udar. Obitelj Glazer danas kroz svoj First Allied Corporation drži nekoliko miliona kvadratnih metara šoping-centara širom SAD-a. 

Vlasnik Arsenala je još jedan američki nekretninski magnat, Stran Kroenke, koji je kupio većinski udio u klubu 2011. Kroenkeov međunarodni vlasnički portfelj sadrži komercijalne i stambene nekretnine, rančeve, vinograde, šoping-centre i hotele, piše britanski portal Business Live.

Inter kupio kineski milijarder

Joe Lewis je jedini Britanac koji drži jedan od četiri kluba koji su osnovali Superligu – Totenhem. Ovaj 83-godišnji milijarder obogatio se prvenstveno kroz trgovanje valutama.

S druge strane, španlski giganti Real Madrid i Barselona imaju drastično drugačiji vlasnički model. Ustrojeni su kao udruženja građana koje kontrolišu navijači koji onda biraju predsjednika kluba koji ne može u klub ulagati vlastita finansijska sredstva. Na čelu Real Madrida je od 2009. Florentino Perez, dok je Joan Laporta postao predsjednik Barselone prošlog mjeseca, nakon turbulentnog mandata bivšeg predsjednika Josepa Marie Bartomeua.

Atletico Madrid pak ima tradicionalni vlasnički model – španski tajkun Miguel Ángel Gil Marín drži većinski udio tog kluba.

Vlasnik talijanskog Intera je od 2016. kineska kompanija Suning Holdings Group čiji direktor i vlasnik je milijarder Zhang Jindong. On ga je kupio od italijanske porodice Moratti, a njegov sin Zhang Kangyang je predsjednik kluba. Suning Holdings Group drži 68% dionica Intera. 

Milan pak drži američki investicioni fond Elliott Management Corporation, kojeg mnogi opisuju kao “strvinarski fond”, što je ime za vrstu fonda koji ulaže u zadužene kompanije koje su pred stečajem ili u stečaju. Elliot je postao vlasnik Milana upravo tako što je preuzeo od svog dužnika i dotadašnjeg vlasnika Milana, kineskog poduzetnika i berzovnog mešetara Li Yonghonga. On ga je pak kupio 2017. od talijanskog tajkuna i bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Juventus je još jedna rijetka iznimka među ovim elitnim klubovima, u smislu da su njegovi vlasnici iz iste države kao klub koji drže. Njega već gotovo 25 godina drži talijanska poduzetnička obitelj Agnelli čiji je predak Giovanni Agnelli osnovao automobilskog giganta Fiat 1899. Andrea Agnelli je navodno i glavni inicijator Superlige.

“Ovo je kazneno djelo protiv nogometnih zaljubljenika”

“Pomoći ćemo nogometu na svim nivoima da zauzme pravo mjesto u svijetu. Nogomet ima više od četiri milijarde fanova i odgovornost nas kao velikih klubova je ispuniti želje navijača”, rekao je Florentino Perez, predsjednik Reala i prvi predsjednik Superlige. Današnje reakcije jasno pokazuju koliko je ova inicijativa u skladu sa željama igrača i navijača. 

“Zaljubio sam se u nogomet koji pripada navijačima, sa snom da vidim momčad koju volim kako se bori protiv najvećih. Ako se pokrene ova Superliga, ti snovi su gotovi, navijači klubova koji nisu velikani neće više moći maštati o pobjedama protiv najvećih na svijetu. Volim nogomet i ne mogu više šutjeti”, komentirao je igrač francuskog PSG-a Ander Herrera. 

“Ovo je sramotno. Navijač sam Uniteda 40 godina, ali zgrožen sam. Gadi mi se odluka Uniteda i Liverpula. Taj Liverpul je klub naroda, klub navijača… Junajted i ostatak klubova velike šestorke koji su se prijavili za Superligu protiv ostatka Premier lige trebali bi se sramiti, trebalo bi im oduzeti bodove, novčano ih kazniti. Ovo je kriminal. Ovo je kazneno djelo protiv nogometnih zaljubljenika. Dajte titulu Burnleyju, ostavite Fulham u ligi, a izbacite Junajted, Liverpul i Arsenal. Budite pošteni”, ogorčeno je reagovao i legendarni engleski fudbaler Gary Neville.

 

(Index.hr) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com