CG u NATO najkasnije do maja 2017 - Volim Podgoricu

CG u NATO najkasnije do maja 2017

Crna Gora će na punopravno članstvo u NATO čekati najkasnije do maja naredne godine, iako je vjerovatnije da su u pitanju mjeseci, kazao je ambasador Mađarske Kristijan Poša na okruglom stolu povodom ulaska Crne Gore u NATO, koji je danas održan u Bijelom Polju.

 Ambasador Mađarske je kazao da su aktivnosti koje je Crna Gora preduzimala od obnavljanja nezavisnosti impresivne, što dokazuje pozivnica na koju su neke mnogo razvijenije zemlje, poput Slovenije i Slovačke, čekale mnogo duže.Poša je, obrazlažući iskustva njegove zemlje tokom pristupanja Alijansi i nakon punopravnog članstva, istakao da je Mađarska ulaskom u NATO postala stabilna nezavisna država sa svim bitnim bezbjedonosnim, političkim i ekonomskim parametrima.

“Mađarska je aplicirala da bude Crnoj Gori NATO kontakt država iz više razloga – kao najbitniji  izdvajamo bezbijednost, ekonomski prosperitet i dobre međuljudske odnose. Želimo da naša iskustva podijelimo sa vama,a vi ćete odlučiti o daljim koracima”. kazao je on.

Poša je naglasio da su strane investicije u Mađarskoj porasle tri puta sedam-osam godina nakon ulaska u NATO.

“Pored toga Mađarska i zemlje regiona postale su centar automobilske industrije u svijetu. Svega toga ne bi bilo da nije kroz članstvo u alijansu osigurana bezbjednost”, kazao je Poša.

“Odluka o pristupanju Crne Gore NATO savezu je donijeta i ona se neće mijenjati, a sve drugo je bacanje javnosti prašine u oči. Članstvo u alijansu je od ključne važnosti za budućnost Crne Gore i buduće generacije koje će u njoj stasavati”, kazao je nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.

Kako je objasnio, time se ispunjava jedan od dva najvažnija spoljnopolitička cilja koje je Vlada postavila.

“Da se dobro radilu na putu ka tim ciljevima najbolja potvrda je pozivnica za članstvo u NATO. Dva dana prije obilježavanja desetogodišnjice nezavisnosti biće potpisan protokol o pristupanju savezu koji će Crnoj Gori omogućiti učešće u svim tijelima NATO-a. Nakon ratifikacije protokola steći ćemo pravo glasa čime se zaokružuje punopravno članstvo”, rekao je Garčević.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Abaz Kujović je naglasio da se u tom gradu na NATO integracije gleda kao na preduslov bržeg ekonomskog rasta i jačanja stabilnosti i mira u regionu.

„Osnovni cilj NATO-a je trajan mir i stabilnost država članica i zaštita zajedničkih osnovnih vrijednosti u prvom redu: demokratije, ljudskih sloboda, blagostanja,mira i stabilnosti te vladavine prava“, istakao je Kujović.

Okruglom stolu prisustovali su predstavnici lokalne uprave, opštinske skupštine, privrede, kulture,javnih ustanova, prosvjete, studenata, i NVO sektora.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com