Početna » PG INFO » Ovaj Podgoričanin promoviše balkansko muzičko nasljeđe širom Evrope

Ovaj Podgoričanin promoviše balkansko muzičko nasljeđe širom Evrope

Podgoričanin Goran Vratnica više od dvije decenije živi i radi u Belgiji (ekspert je za južnoslovenske jezike pri francuskoj zajednici Belgije i predsjednik Udruženja crnogorsko-belgijskog prijateljstva “Montenegro”), prve muzičke korake napravio je u ranoj mladosti, a nakon odlaska u inostranstvo pridružio se ansamblu koji je vodio poznati muzičar Branko Pavlović iz nekad veoma popularnog sastava “Sar e roma”.

Nastupao je širom Evrope, predstavljajući etno-repertoar sa prostora Balkana, ali sa posebnim senzibilitetom za crnogorsku izvornu pjesmu, pišu Dnevne novine.

“Ideja je rođena u Belgiji gdje sam dobio poziv da učestvujem na promovisanju međukulturalne i međuetničke saradnje na međunarodnom nivou. Belgija je odavno shvatila njenu važnost i njeguje ovaj vid komunikacije kao sredstvo borbe protiv podjela i predrasuda”, kaže Vratnica i dodaje da se ponuda prvo odnosila na promociju muzičkog nasljeđa Balkana najprije u Belgiji, a zatim i u zemljama okruženja.

“Nije bilo jednostavno, ali to je pravi izazov za jednog interpretatora, lingvistu i poliglotu… kako ispuniti bogate fonetske, ritmičke i druge kriterijume?”

Cijeli projekat je naposljetku dobio naziv “Muzička šetnja Balkanom”.

“Smatram da je lijepo i važno poznavati svjetsku muzičku i kulturnu baštinu, ali da je isto tako važno poznavati muzičko i kulturno nasljeđe naroda koji žive u susjednim zemljama ili, tu, pored nas, i čine dio našeg državnog i nacionalnog korpusa”, ističe naš sagovornik i dodaje: “Ono što je jedan od ciljeva ovog projekta jeste da dokaže da muzika i kultura uopšte, mogu da predstavljaju istinske mostove povezivanja medju različitim etničkim grupama”.

A performans “Muzička šetnja Balkanom” Vratnica je u maju prošle godine izveo i na centralnoj proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore koju su organizovala naša diplomatsko-konzularna predstavništva u Briselu.

Tim povodom pjevao isključivo izvorne pjesme koje predstavljaju senzibilitet i dušu naroda Balkana.

“Mojim interpretacijama šaljem poruke mira, ljubavi, poštovanja i suživota. Bio bih jako srećan ako sam svojim skromnim angažmanom, makar i malo, doprinio tome”, istakao je Goran.

Na kraju, treba istaći da je Vratnica u skladu sa poštovanjem nasljeđa cijelog Balkana snimio i interpretacije pet albanskih pjesama, što je zainteresovalo tamošnju javnost, a nekoliko portala je i predstavilo njegove radove.

Album-muzičko nasljeđe multinacionalne sredine 

Krajem 2008. godine Vratnica izdao je prvi album, a odabirom prepjeva pjesama pokazao je da zna šta čini muzičko nasljeđe jedne multinacionalne sredine kao što je Crna Gora, pa su se u izboru našle: “Oj vesela veselice”, “Sjela Hajra”, “Milica jedna u majke”, “Sejdefu majka buđaše”, “Ugrijala mjesečina”… Posvetio ga je mladim ljudima u dijaspori sa željom da pamte i čuvaju svoje kulturno nasljeđe.

(Dnevne novine)

Check Also

Maloljetnici osumnjičeni da su pretukli Podgoričanina

Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Podgorica su juče nadležnom tužiocu za maloljetnike podnijeli ...

Podgoričanin švercovao kilogram kokaina

Vanpretresno vijeće bjelopoljskog Višeg suda potvrdilo je optužnicu protiv Pod­go­ri­ča­ni­na Mla­de­na Bu­la­to­vi­ća (35) zbog kri­vič­nog ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *