Početna » PG INFO » Ovaj Podgoričanin promoviše balkansko muzičko nasljeđe širom Evrope

Ovaj Podgoričanin promoviše balkansko muzičko nasljeđe širom Evrope

Podgoričanin Goran Vratnica više od dvije decenije živi i radi u Belgiji (ekspert je za južnoslovenske jezike pri francuskoj zajednici Belgije i predsjednik Udruženja crnogorsko-belgijskog prijateljstva “Montenegro”), prve muzičke korake napravio je u ranoj mladosti, a nakon odlaska u inostranstvo pridružio se ansamblu koji je vodio poznati muzičar Branko Pavlović iz nekad veoma popularnog sastava “Sar e roma”.

Nastupao je širom Evrope, predstavljajući etno-repertoar sa prostora Balkana, ali sa posebnim senzibilitetom za crnogorsku izvornu pjesmu, pišu Dnevne novine.

“Ideja je rođena u Belgiji gdje sam dobio poziv da učestvujem na promovisanju međukulturalne i međuetničke saradnje na međunarodnom nivou. Belgija je odavno shvatila njenu važnost i njeguje ovaj vid komunikacije kao sredstvo borbe protiv podjela i predrasuda”, kaže Vratnica i dodaje da se ponuda prvo odnosila na promociju muzičkog nasljeđa Balkana najprije u Belgiji, a zatim i u zemljama okruženja.

“Nije bilo jednostavno, ali to je pravi izazov za jednog interpretatora, lingvistu i poliglotu… kako ispuniti bogate fonetske, ritmičke i druge kriterijume?”

Cijeli projekat je naposljetku dobio naziv “Muzička šetnja Balkanom”.

“Smatram da je lijepo i važno poznavati svjetsku muzičku i kulturnu baštinu, ali da je isto tako važno poznavati muzičko i kulturno nasljeđe naroda koji žive u susjednim zemljama ili, tu, pored nas, i čine dio našeg državnog i nacionalnog korpusa”, ističe naš sagovornik i dodaje: “Ono što je jedan od ciljeva ovog projekta jeste da dokaže da muzika i kultura uopšte, mogu da predstavljaju istinske mostove povezivanja medju različitim etničkim grupama”.

A performans “Muzička šetnja Balkanom” Vratnica je u maju prošle godine izveo i na centralnoj proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore koju su organizovala naša diplomatsko-konzularna predstavništva u Briselu.

Tim povodom pjevao isključivo izvorne pjesme koje predstavljaju senzibilitet i dušu naroda Balkana.

“Mojim interpretacijama šaljem poruke mira, ljubavi, poštovanja i suživota. Bio bih jako srećan ako sam svojim skromnim angažmanom, makar i malo, doprinio tome”, istakao je Goran.

Na kraju, treba istaći da je Vratnica u skladu sa poštovanjem nasljeđa cijelog Balkana snimio i interpretacije pet albanskih pjesama, što je zainteresovalo tamošnju javnost, a nekoliko portala je i predstavilo njegove radove.

Album-muzičko nasljeđe multinacionalne sredine 

Krajem 2008. godine Vratnica izdao je prvi album, a odabirom prepjeva pjesama pokazao je da zna šta čini muzičko nasljeđe jedne multinacionalne sredine kao što je Crna Gora, pa su se u izboru našle: “Oj vesela veselice”, “Sjela Hajra”, “Milica jedna u majke”, “Sejdefu majka buđaše”, “Ugrijala mjesečina”… Posvetio ga je mladim ljudima u dijaspori sa željom da pamte i čuvaju svoje kulturno nasljeđe.

(Dnevne novine)

Check Also

PODGORIČANIN TEŠKO POVRIJEĐEN: Nakon udarca pao i  glavom udario u beton

Jojić  je udario Podgoričanina šakom u glavu. D. L. je pao od siline udarca i ...

Danac u ZIKS-u zbog prebijanja Podgoričanina

Sudija za istrage kotorskog suda Špiro Pavićević juče je odredio jednomjesečni pritvor danskom državljaninu crnogorskog ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *