548 ujeda pasa za tri godine, ceh 400,000 eura - Volim Podgoricu

548 ujeda pasa za tri godine, ceh 400,000 eura

Vjerovali ili ne – u Baru je od 2014. godine do danas registrovano 548 ujeda pasa lutalica! Najveći primroski grad u Crnoj Gori to je koštalo 400.000 eura!

Ovaj podatak, nažalost, samo je jedan u šokantnih koji slijede iz ove informacije a koje je danas na konferenciji za medije iznio predsjednik Skupštine Opštine Bar Radomir Novaković.
Barska opština je, saopštio je Novaković prilažući za to dokumente nadležog sekretarijata, samo na ime sudskih troškova i obeštećenja građanima koji su pretpjeli ujed pasa lutalica isplatila preko 60,000 eura!

Još veća cijena plaćena je za medicinsko zbrinjavanje osoba koje su pretprjele ujed pasa lutalica, Prema informacijama koje sam zatražio od Doma zdravlja u Baru, od 2014. godine do 18.aprila ove, zbrinuto 548 pacijenata koje je ujeo pas. Cijena zbrinjavanja svakog pacijenta pojedinačno iznosi oko 600 eura, koliko koštaju vakcine protiv bjesnila i tetanusa a koje se, prema Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti ne naplaćuju od pacijenata. To, u prevodu, znači da je samo na ovu stavku, potrošeno oko 330,000 eura za ove nepune 3,5 godine“, objasnio je Novaković
Bar već deceniju kuburi sa problemom pasa lutalica koje iz drugih crnogorskih gradova, naročito primorskih, dovode u ovu opštinu u kojoj je trebao da bude izgrađen azil za napuštene životinje.

Nakon čak osam masovnih trovanje pasa i mačaka tokom prethodne tri  godine, grupa NVO aktivista organizovala je prošle godine peticiju kojom se zahtijevala hitna izgradnja skloništa za napuštene životinje. Za manje od nedjelju dana ovu inicijativu potpisalo je preko 2.000 stanovnika Bara, ali se stvari nisu pomakle sa mrtve tačke. Jedan od pokretača inicijative bio je i Novaković, poznati barski privrednik koji je u međuvremenu postao predsjednik gradskog parlamenta. Novaković, koji je i sam uzgajivač pasa i aktivan na brojnim kinološkim izložbama, rekao je pravo na odštetu nakon ujeda psa lutalice ima svaki građanin ali da je to pravo minule tri i po godine iskoristilo samo njih 55, te da se prema dobijenim informacijama iz Osnovonog suda još14 predmeta nalazi u fazi postupka.
Iz dokumentacije koju sam dobio od Seketarijata za imovinu i zastupanje i investicije, može se zaključiti da Opština plaća u prosjeku oko 700-800 eura na ime obeštećenja za pretpljeni strah i bol građanima koji su pretpjeli ujed psa lutalice. Sudski troškovi koštaju prosječno oko 50 eura. Tako dolazimo do cife od 1,200 eura po jednom predmetu. Za opštinsku kasu je, u tom smislu, sreća što je tek desetak procenata građana koji su pretpjeli ujed pasa lutalica zatražili na sudu obeštećenjeza pretpljeni strah i bol. Nesreća je, međutim, što ovaj problem nismo riješili izgradnjom azila koji košta oko petinu sredstava koje godišnje trošimo za medicinsko zbrinjavanje i sudske i troškove obeštećenja napadnutih građana“, prokomentarisao je Novaković.

Problem visoke cijene za državu i opštinu ujeda pasa lutalica, prisutan je i u drugim opštinama. Prema saznanjima Monda, u pojedinim opštinama odustali su od sudskih parnica sagrađanima koji traže obeštećenje jer praksa pokazuje da se velika većina završava u korist tužioca, pa opština mora da izdvoji još oko 500 eura na ime sudskih troškova.

(Mondo.Me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com