Početna » NOVOSTI » Hronika » Ubio se jer nije kažnjen čovjek koji mu je silovao ćerku?
Ilustracija

Ubio se jer nije kažnjen čovjek koji mu je silovao ćerku?

 

J…m ti ovu državu! U njoj ništa ne valja! ne prilazite, baciću bombu! – vikao je 54-godišnji pomorac iz Splita u utorak navečer na splitskoj plaži Kaštelet, malo prije no što je bombu aktivirao i tako se ubio.

Dan poslije, kao motiv samouboistva spominje se njegova ogorčenost hrvatskim pravosuđem, čiju je neučinkovitost osjetio na svojoj koži. Prema neslužbenim informacijama, 54-godišnjak se odlučio na samoubistvo razočaran jer državne institucije nisu reagovale kako je očekivao kada je 2009. prijavio bliskog obiteljskog prijatelja za silovanje njegove tada 16-godišnje kćeri. Prijavio je silovanje, ali očito sustav, po njegovom sudu, nije reagirao kako treba.

Zbog toga je i u novembru 2010. mačetom lupao na vrata čovjeka za kojeg je tvrdio da mu je silovao malodobnu kćer, inače profesora. Zbog tog čina 54-godišnjak je kazneno prijavljen, a poslije i uslovno osuđen. U trenutku kada je došao na vrata svog bivšeg prijatelja, vikao mu je: – Pedofilčino, ubit ću te! – zbog čega je uslovno osuđen za prijetnju. Tvrdnje, da je samouboistvo počinjeno zbog nezadovoljstva njihovim odlukama, u splitskom ŽDO-u nisu htjeli komentirati. – Komentara nemam, no moguće je da DORH izađe sa saopštenjem – kazala je  Rene Laura.

Što se tiče same prijave za silovanje maloljetnice i svim okolnostima vezanim za nju, o njoj nadležne institucije zakonski ništa ni ne smiju kazati. Međutim, nakon što je osuđen na splitskom Opšinskom sudu zbog prijetnji, 54-godišnjak je 2012. dao intervju Slobodnoj Dalmaciji. Ispričao je kako je njihov porodični prijatelj, profesor, uz njihov pristanak odveo 16-godišnjakinju na plažu u Omiš gdje ju je u šatoru dirao i zavlačio joj prste po intimnim dijelovima tijela. Otac je prijavio silovanje, ali su mu u DORH-u rekli da nije bilo silovanja. – Kazali su mi da je djelo blaže kvalificirano jer moja kći od 16 godina 55-godišnjaku nije jasno rekla ne – kazao je tada novinarima.

Vecernji.hr

Check Also

Filipu Radoviću nagrada od 10 hiljada eura

Ministar sporta Nikola Janović primio je danas Filipa Radovića, jednog od najtrofejnijih crnogorskih paraolimpijaca,, koji ...

TEŠKA POVREDA SRPSKOG CENTRA: Kraj sezone za Kuzmića?

Srpski košarkaš Ognjen Kuzmić najvjerovatnije je završio sezonu, zbog povrede koju je doživio povredu sredinom ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *