Evo koliko vremena treba da prebolite prekid veze - Volim Podgoricu

Evo koliko vremena treba da prebolite prekid veze

Vjerovatno ste mnogo puta čuli onu ‘vrijeme liječi sve rane’, ali kada doživimo prekid, ne možemo se ne zapitati ‘o koliko vremena tačno govorimo?’

Od gubitka apetita pa do mogućih sitnijih zdravstvenih smetnji uzrokovanih stresom – to su stvari s kojima se susrećemo nakon što doživimo bolan raskid. Zbog toga ne čudi što se mnogi pitaju koliko će vremena proći prije nego se ‘zaliječe rane’ te se opet osjećaju dobro u vlastitoj koži.

Iako neki tvrde da ‘oporavak’ traje polovncu dužine veze, dok drugi misle da je potrebno oko mjesec dana da ‘ponovno stanemo na noge’, čini se da su naučnici došli do ‘magične formule’ kada je riječ o zacjeljivanju slomljenog srca.

Studija objavljena u Journal of Positive Psychology pokazala je da 70% od 155 mladih ispitanika treba 3 mjeseca da počnu sagledavati pozitivne strane raskida. Nakon razdoblja od 3 mjeseca, većina njih počela je osjećati ‘lićni rast i sazrijevanje’.

Ako vam ovo zvuči predugo, imajte na umu da je riječ o prosjeku – što znači da pojedinac nekoga može preboljeti i puno brže.

Studija je otkrila još jednu zanimljivu stvar; iako često mislimo da osoba koja inicira prekid puno lakše podnosi cijelu situaciju jer se imala vremena mentalno pripremiti, rezultati studije kažu da nije tako: svima treba oko 11 sedmica da ‘stanu na noge’.

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com