Knežević: Trojanski konji opozicije koji bi na pašnjake DPS-a - Volim Podgoricu

Knežević: Trojanski konji opozicije koji bi na pašnjake DPS-a

Predsjednik Demokratske narodne partije i član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je u razgovoru za Portal Analitika da je DF spreman na saradnju sa ostalim opozicionim partijama ali da neće vući trojanske konje iz opozicije.

– DF se dosadašnjim djelovanjem pokazao kao beskompromisna i rastuća opoziciona snaga. Spremni smo na saradnju sa svima koji dijele ovakve opozicione vrijednosti. Ali, nismo spremni da vučemo trojanske konje iz opozicionih redova koji će u pogodnom trenutku pretrčali na „pašnjake“ DPS-a. Filtracija opozicije je neophodna, jer je to jedini način zaustavljanja nekih novih političkih trgovina, projekcija i obesmišljavanja izborne volje građana – kazao je Knežević za Portal Analitika.

On je istakao da je formalno-pravnim zaokruživanjem, DNP nastavio svoju političku misiju unutar DF-a, od čijih konstituenata je sve vrijeme imao nepodijeljenu podršku.

– Tako će biti i ubuduće, jer naš savez predstavlja najozbiljniju alternativu režimu. Što se ostalih partija tiče, spremni smo na saradnju sa svim opozicionim strankama koje baštine ideju beskompromisne borbe protiv režima – kaže Knežević.

Govoreći o nacionalnim i vjerskim podjelama u Crnoj Gori, on naglašava da je vlast ustanovila sistem podjela isključivo baziran na nacionalnom, vjerskom i političkom nivou i da je DNP spremna za razgovor koji će dovesti do konsenzusa i eliminisanja podjela.

Kada je u pitanju datum održavanja prvog kongresa DNP-a, Knežević ističe da je  predviđeno da se on održi do sredine marta i da će ta statutarna norma u potpunosti biti ispoštovana.

 Vjerujem da je stav Demokratske narodne partije u vezi mogućeg održavanja protesta, odavno poznat. Podržavamo svaki vid legitimne političke borbe koja će doprinijeti prevashodno demokratizaciji i reformama u crnogorskom društvu. Protesti svakako predstavljaju jedan od mogućih oblika djelovanja DF-a. Što se tiče inicijative o neophodnosti formiranja prelazne vlade, smatramo da ona predstavlja jedan ozbiljan i adekvatan odgovor DF-a na aktuelni društveno-politički trenutak. U tom pravcu, naš savez će u narednom periodu pokrenuti široku kampanju,  prvo među svojim članstvom i simpatizerima, a onda i sa svima koji dijele naše mišljenje da su Crnoj Gori potrebne korjenite promjene na svim nivoima. Kao što možete i primijetiti mi planiramo sveobuhvatnu kampanju obilaska Crne Gore, razgovore i konsultacije sa  građanima, jer su građani jedina adresa sa koje crpimo  političku snagu i odgovaramo za odluke koje donosimo.

O prepucavanju opozicionih partija, Knežević kaže:

Vjerovatno da neke opozicione stranke, ili bolje reći frakcije opozicionih stranaka, nisu bile servilne prema DPS-ovim interesima, a u pojedinim situacijama se potpuno stavljale u službu ove partije, ne bi bilo termina „prava“ i „režimska“ opozicija. Sa zadovoljstvom mogu saopštiti da se DF dosadašnjim djelovanjem pokazao kao beskompromisna i rastuća opoziciona snaga, koja u ovom trenutku broji preko 30 odsto podrške u biračkom tijelu. Spremni smo na saradnju sa svima koji dijele ovakve opozicione vrijednosti, ali nismo spremni da vučemo trojanske konje iz opozicionih redova koji će u pogodnom trenutku pretrčali na pašnjake DPS-a. Filtracija opozicije je neophodna, jer je to jedini način zaustavljanja nekih novih političkih trgovina, projekcija i obesmišljavanja izborne volje građana.”

O vanrednim izborima:

To što Đukanović i Krivokapić prethodnih dana “zveckaju”  vanrednim izborima kao sredstvom ucjene i pritiska u njihovoj koaliciji, nas u DF- u ne interesuje. U nekoliko navarata smo saopštili, vanrednih izbora neće biti dok se svi glavni akteri političkog života ne dogovore oko uslova. Svaki drugi scenario će doprinijeti dodatnoj destabilizaciji društvenih prilika u Crnoj Gori. Zbog toga bih dobronamjerno savjetovao i Đukanovića i Krivokapića da se ne igraju velikih državnika u trenutku kad su državu doveli do ivice opstanka.”

O svojoj partiji:

 “Ponoviću, formalno-pravnim zaokruživanjem, DNP je nastavio svoju političku misiju unutar DF-a, od čijih konstituenata je sve vrijeme imao nepodijeljenu podršku. Tako će biti i ubuduće, jer naš savez predstavlja najozbiljniju alternativu režimu. Što se ostalih partija tiče, spremni smo na saradnju sa svim opozicionim strankama koje baštine ideju beskompromisne borbe protiv režima.”

O EU i NATO:

“DNP se snažno zalaže za nastavak i konkretan pristup procesu evropskih integracija oko kojih postoji najširi konsenzus u Crnoj Gori. Kad su u pitanju NATO integracije, smatramo da je vojna neutralnost najbolji bezbjednosni okvir za Crnu Goru. Što je još važnije, ovakav stav dijeli većina crnogorskih građana, zato bi eventualnu odluku o pristupanju Crne Gore u NATO, isključivo trebalo donijeti na referendumu.”

Kako prevazići nacionalne podjele:

Vlast je ustanovila sistem podjela isključivo baziran na nacionalnom, vjerskom i političkom nivou. Posebno je to uočljivo u vrijeme izbornih kampanja, kad se traže državni neprijatelji, „strani plaćenici“ i stvara atmosfera linča. DNP je spremna za razgovor koji će dovesti do konsenzusa i eliminisanja podjela, a da taj konsenzus ni jednim jedinim slovom ne dovede u pitanje istorijski, nacionalni, duhovni i kulturni kod Crne Gore. Međutim, nama je jasno, da režim ne želi taj konsenzus, jer bi njegovim postizanjem ostali bez moćnog sredstva manipulacije i konstrukcija.”

O planovima:

DNP je formirana na osnivačkoj skupštini. U međuvremenu je čitav postupak predviđen Zakonom o formiranju političkih partija završen. O datumu održavanja prvog kongresa odluku će donijeti predstavnici naše partije iz čitave Crne Gore. U svakom slučaju, Statutom je predviđeno da se Kongres mora održati do sredine marta i ta norma će u potpunosti biti ispoštovana. Što se tiče daljih planova, oni su vezani za aktivnosti DF-a, kao najjačeg opozicionog saveza i alternative režimu na njegovom daljem jačanju i širenju. Sa tri poslanika, 27 odbornika među kojima je i predsjednik Skupštine opštine Kolašin, za kratko vrijeme smo postali prepoznatljiv politički subjekt koji ima utemeljenje u biračkom tijelu i koji će u narednom periodu  jačati u korist zdravih ideja i demokratizacije Crne Gore.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com