Home / ŽIVOT + / Ljubav i sex / Neke stvari koje muževi zamjeraju ženama

Neke stvari koje muževi zamjeraju ženama

Niko nije savršen, a svaki brak (i veza) zahtijeva mnogo ‘rada’ da bi bio uspješan. Dugogodišnji partneri često puta zaboravljaju da ne mogu međusobno čitati misli i želje. Nedostatak iskrene i otvorene komunikacije, pak, izaziva buru negodovanja i dovodi do problema koji se čini nerješivim.

1. ‘Prljavo’ svađanje

Definicija srećnog para ne podrazumijeva dvije zaljubljene osobe koje se nikad ne svađaju, već one koje to čine – kvalitetno. Istraživanja pokazuju da žene obično potežu pitanje problema koji ih muče, a muškarci ‘bježe’ od razgovora na prvi spomen negativnosti. 

Umjesto rečenice: ‘Opet ćemo zakasniti zbog tebe’, recite ‘Kada idemo negdje zajedno i kasnimo, ja se osjećam frustrirano… ‘ Nemojte prebacivati krivicu već podijelite svoje stvarne emocije.

2. Pokroviteljski nastup 

Velik broj parova osjeća da ih partner tretira kao dijete, odnosno obraća im se ‘s visine’. Pokroviteljski nastup poljuljaće samopouzdanje partnera, kao stvoriti osjećaj nelagode. 

Niko ne želi biti ‘kontrolisan’ u vezi, pa svakako izbjegavajte forsiranje i stvaranje pristiska drugoj strani. Takođe, suzdržite se od potrebe da promijenite svog partnera – bez obzira je li riječ onoj površinskoj vizuelnoj promjeni odijevanja ili karakternim promjenama. 

3. Dijeljenje nevolja s prijateljima 
Naizgled bezazleno prepričavanje problema svojim najbližim prijateljima moglo bi stvoriti veliki jaz u bračnim odnosima. Muškarci se osjećaju osobito povrijeđenima kad saznaju da za ‘prljavo rublje’ u braku znaju treće osobe. 

‘To ih posramljuje i ljuti,’ tvrdi američka terapeutkinja Norene Gonsiewski iz Portland Relationship Center u Oregonu. Imate li potrebu požalite se nekome o specifičnim detaljima vašeg braka, radije odaberite profesionalca u vidu psihijatra. 

4. Nedostatak zahvalnosti i pohvale 

Niko ne želi biti u zajednici u kojoj nije cijenjen. Žene će se češće požaliti svojem partneru da ne primjećuje stvari koje ona obavlja u kući, dok će muškarcima biti neugodno iznijeti svoje potrebe. 

No, redovna zahvalnost za obavljanje sitnih stvari u kući, pohvala za dobro obavljen posao ili izražavanje osjećaja ponosa za neki čin, važan je faktor kod oba pola. Obratite pažnju na svakodnevne sitnice i budite zahvalni svojem partneru. 

5. Isključivanje iz važnih odluka 

Mnogobrojne studije pokazuju da je novac glavni razlog svađa među supružnicama – čak i kod onih partnera koji raspolažu većim budžetima. Mnogi izjednačuju novac s moći, pa donošenje odluka o trošenju tog novca dovode do iznanađujućih problema. 

Bez obzira kupujete li novu mašinu za veš ili planirate odmor obje bi strane trebale izraziti svoje mišljenje i zajednički doći do odluke. Isto vrijedi i za pozivanje gostiju na večeru, upisivanje djece na vannastavne aktivnosti i slično.

(Zadovoljna)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com