BEZ PANIKE: Stiže nam mutirani virus gripa, evo kako da ga prepoznate i da se zaštitite! - Volim Podgoricu

BEZ PANIKE: Stiže nam mutirani virus gripa, evo kako da ga prepoznate i da se zaštitite!

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je pacijentkinja stara 42 godine preminula prije dva dana od komplikacija gripa tipa B u Kliničkom centru Crne Gore, što je prvi registrovani smrtni slučaj gripa ove sezone. 

Kako je saopšteno, u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prije dva dana stigla prijava smrti i da je pacijentkinja “usljed hroničnog oboljenja pluća imala povećani rizik od razvoja komplikacija gripa”.

Bolnice u Baru i Kotoru prošle sedmice bile su pune pacijenata koji boluju od gripa i upale pluća, a nekoliko njih zbog komplikacija upućivano je ovog mjeseca na dalje liječenje u KCCG.

Trenutno se, kako su saopštili iz KCCG, nijedan pacijent koji boluje od gripa ne liječi u toj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Instituta za javno zdravlje, međutim, upozoravaju da je prošle sedmice porastao broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu i da se, iako je to u suštini nemoguće predvidjeti, očekuje dalji  rast.

Prije dva dana saopštili su da je od 19. do 25. januara registrovano ukupno 186 lica koji imaju oboljenja slična gripu, a najviše ih je od 25 do 64 godine starosti.

Mediji u regionu već par sedmica upozoravaju građane da nam stiže epidemija gripa koji, kako navode, nije bezazlen. 

Sjevernu Ameriku je, kako navode, pogodila nezapamćena epidemija mutiranog oblika virusa gripa A, podtip H3N2, koji nažalost nije dobro reagovao na ovogodišnju vakcinu i do sada je odnio već nekoliko života. Virus se širi Evropom, a čak 60 odsto ukupno obljelih od gripa, zaraženo je mutiranim virusom.

Ovaj grip se manifestuje, ne samo bolovima u mišićima, groznicom, visokom temperaturom (preko 38,5) i uobičajenim curenjem nosa, kijanjem i kašljanjem, već može da dovede i do teških stomačnih problema, ali i upale pluća i drugih komplikacija. Posebno je rizičan za djecu mlađu od dvije godine, starije koji su prevalili šezdesetu, trudnice i hronične bolesnike.

S obzirom na to da se očekuje da se očekuje da ova bolest do polovine februara stigne i u region, preporučuje se vakcinacija, ali i druge preventivne mjere – često pranje ruku, izbjegavanje gužvi, zdrava ishrana, izbjegavanje alkohola i zadimljenih prostora… 

Virus influence se s čovjeka na čovjeka prenosi vrlo brzo i vrlo lako, prije svega direktnim dodirom i kapljičnim putem, a bolest se prenosi i preko predmeta.

No, ono što je posebno važno znati jeste da osoba nije zarazna samo dok je bolesna, nego i dva dana prije pojave bilo kakvih simptoma, ali i sedam dana nakon ozdravljenja.

Takođe, čak i tokom jedne iste sezone, virus i dalje mutira i bori se protiv svih lijekova i pomoćnih sredstava, tako da oni koji kasnije budu zaraženi mogu gore da prođu od onih koji su ga preležali među prvima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com