Home / ŽIVOT + / Ljubav i sex / Zašto žene pristaju da budu ljubavnice?

Zašto žene pristaju da budu ljubavnice?

Veza sa oženjenim muškarcima krije mnoge zamke. Na ovu ulogu pristaju i intelektualke i one kojima mozak nije jača strana.

Statistika je surova – samo tri odsto muškaraca ostavlja suprugu zbog druge žene.

Šta imaju zajedničko Madam Pompadur, Kamila Parker Bouls, Merilin Monro, Monika Levinski? Sve su u nekom trenutku svog života bile ljubavnice.

Prve dvije “pale” su na prinčeve, druge dvije na političare. Ali, ni obični muškarci bez plemićkog porijekla i funkcije ne mogu da se požale na ovom planu. Jer, ljubavnicu nije tako teško naći. Ova “institucija” opstaje otkako je svijeta i vijeka, na svim meridijanima, od Istoka do Zapada, pa nije ni čudo da je Elizabet Abot imala podosta materijala za obimnu knjigu “Istorija ljubavnica”. 

Analizirajući slučajeve na destine najpoznatijih, a često i ozloglašanih ljubavnica, Abotova je ustanovila da pravila, kad je riječ o ulasku u vezu sa oženjenim muškarcem, nema. Pristajale su na ovu ulogu intelektualke poput Hane Arent, ali i lutkice kojima mozak nije najjači adut, slavne žene koje su mogle da imaju svakog muškarca kog požele, ali i obične dame koje svakodnevno viđamo na poslu, ulici, u komšiluku.

Jedne u “zabranjenu” vezu ulaze iz želje za zabavom ne razmišljajući da bi mogle da se zaigraju, druge namjerno biraju zauzete partnere, bilo da ih pokreće želja za dokazivanjem, strah od vezivanja ili podsvjesno uverenje da bolje ni ne zaslužuju. Sve počinje, u većini slučajeva, na isti način, kao neobavezan i uzbudljiv seks, ali velika je vjerovatnoća da će se vremenom razviti osjećanja.

A kad su emocije uključene, onda se sve mijenja. Možda nećete baš doživjeti filmski scenario i poludjeti kao ljubomorna Glen Klouz u “Fatalnoj privlačnosti” koja je počela da proganja čovjeka s kojim je imala aferu, ali ne ginu vam besane noći, suze, preispitivanje.

Tako barem tvrde mnoge žene koje su svoja iskustva podijelile u virtuelnom svijetu, pod pseudonimima, jer ljubavnica, pogotovo na našim prostorima, i dalje nosi žig nemoralne osobe koja ruši nečiju bračnu sreću. 

– Ako se upustite u vezu sa oženjenim muškarcem, treba da znate sledeće. Često ćete se osjećati grozno. Moraćete da skrivate suze jer niko ne želi ucveljenu ljubavnicu, već strpljivu, zabavnu i seksi. Ne gajite iluzije da će se on razvesti. Nemate pravo da se ljutite kad vam kaže da hoće da pokuša da izgladi odnos sa svojom ženom – piše jedna od bivših ljubavnica. 

Upozorenja se nižu: zaboravite na praznike i odmore, jer on je tada sa svojom „prvom“ ženom; pripremite se da slušate bajke da je sa njom samo zbog djece, ali da ne spavaju u istom krevetu; budite spremne na tajni život, jeftine motele i brze susrete u automobilu.

Što odnos duže traje, opasnost po psihofizičko stanje je veća. Gubitak samopouzdanja, tjeskoba i strah da će ih partner zamijeniti atraktivnijim primjerkom (jer od ljubavnice se očekuje da bude vječno mlada i lijepa), loši odnosi sa prijateljima i porodicom, samo su neke od mogućih posledica. Nisu isključeni ni slučajevi depresije. 

Mada mnoge žene pravdaju svog oženjenog partnera komentarom „on je drugačiji“. Većina ovih priča zapravo je kliše koji se završava na isti način. Mali broj će doživjeti sudbinu Kamile Parker Bouls koja se nakon višedecenijskog statusa ljubavnice udala za svog (pravog) princa. Statistika je surova – samo tri odsto muškaraca ostavlja suprugu zbog ljubavnice. U čekanju često prođu najbolje godine, pa tako žena propušta priliku da nađe drugog, slobodnog partnera. Nerijetko otkuca i biološki sat, pa „čekalice“ ostaju i bez potomstva. 

Ne nadaju se, ipak, sve ljubavnice da će zamijeniti zvaničnu ženu. Emancipacija je i ovdje umiješala prste, pa je sve više dama koje uzimaju šta hoće, kad hoće, bez griže savjesti. Prema istraživanju magazina „Intimna medicina“, moderna ljubavnica ima 30-ak godina, živi u metropoli, obrazovana je, karijeristkinja, voli šoping i druženje sa prijateljicama.

Ona ne želi pored sebe slobodnog muškarca jer je on suviše zahtjevan, pa ulazi u vezu sa oženjenim. Prsten ne želi, a kad joj ljubavnik dosadi, mijenja ga drugim primjerkom. Kao što kupuje cipele. U kom pravcu će se ova pojava razvijati, kako će izgledati ljubavnica za 50 godina, niko se ne usuđuje da prognozira. Jedno je, ipak, sigurno – dok god je nevjernih muževa, biće i ljubavnica. 

VJEČNA TEMA UMJETNOSTI 

Ljubavnice su vječna tema književnosti – od Džejn Ejr koja nije pristala da žrtvuje svoju čast zabranjenom vezom sa oženjenim gospodinom Ročesterom, do mlađane Lolite koja je ušla u vezu sa očuhom. Pratimo ih i na malom i velikom ekranu, bilo da plačemo zbog njih kao u drami „Matadorova ljubavnica“, gledamo ih ispod oka u „Klubu prvih žena“ ili saosjećamo, kao sa junakinjama hit seriji „Ljubavnice“. 

Izvor: novosti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com