Najzdravija preventiva protiv raka mozga: Ove začine jedite što više!

Više studija je potvrdilo da žalfija poboljšava pamćenje i olakšava učenje, a beli luk ima dokazano antikancerogeno djelovanje.

Začini hranu i jela čine ukusnijom, a kada znamo da pojedini čine veliko dobro našem zdravlju, radije ih i češće koristimo. Razne studije su pokazale da određeni začini poput kurkume, žalfije ili moćnog bijelog luka čine dobro i mozgu.

1. Peršun i majčina dušica

Nedavno istraživanje u Brazilu pokazalo je da flavonoidi u majčinoj dušici i peršunu, posebno apigenin, učvršćuju vezu između neurona u mozgu, ali i podstiču njihovu proizvodnju. Naučnici su poručili da su to potvrdila tek početna istraživanja u laboratoriji i da su potrebne dalje studije, ali se veruje da takvi začini s tim sastojkom, a ima ga i kamilica ili crvena paprika, pomažu da se odagna depresija i mogu pozitivno da djeluju na Alchajmerovu ili Parkinsonovu bolest.

2. Kamilica

Čaj od kamilice uveče će da vas umiri jer su naučnici otkrili da zbog svojih sastojaka djeluje opuštajuće i zbog toga manje osjećamo anksioznost. Kako piše časopis Prevention, u jednoj studiji su grupe ispitanika koji pate od anksioznosti pile čaj od kamilice ili placebo osam nedjelja. Ispostavilo se da je grupa ispitanika koja je pila pravi čaj od kamilice manje osećala anksioznost od grupe koja je imala placebo.

3. Kurkuma

Sigurno ste čuli koliko je kurkuma moćan začin. Porijeklom je iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkastog ukusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima mnoge blagodeti za zdravlje. Glavni sastojak kurkume, kurkumin, izuzetno je dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liečenje nekih stanja.

Budući da je upala glavni faktor u razvoju većine hroničnih degenerativnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, alergije, dijabetesa tipa 2 ili Alchajmerove bolesti, kurkumin ima protivupalno delovanje koje može da bude dobra prevencija tih stanja. Brojne studije pokazale su da se kurkumin može uporediti s ljekovima koji deluju protivupalno, poput ibuprofena.

4. Žalifja

Više studija je potvrdilo da žalfija poboljšava pamćenje i olakšava učenje. Studija objavljena u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior kaže da je 45 osoba testiralo esencijalna ulja iz žalfije ili placebo. Oni koji su uzimali barem malo ulja imali su bolje pamćenje na osnovu kognitivnih testova. Takođe, druga studija u kojoj su ispitanici uzimali kapsule s ekstraktom žalfije ili placebo pokazala je podjednako dobre rezultate, a grupa koja je uzimala ekstrakt imala je bolje pamćenje satima nakon što se kapsula razradila u organizmu. Ipak, ako imate problema s visokim krvnim pritiskom, posavetujte se s lekarom prije uzimanja žalfije.

5. Bijeli luk

Njega slobodno možemo da nazovemo kraljem prirodnih lekova jer skraćuje trajanje viroza i ublažava simptome, a ima i antikancerogeno delovanje. 2007. na Medicinskom fakultetu u Južnoj Karolini otkriveno je da određena jedinjenja organskog sumpora u belom luku ubijaju ćelije raka na mozgu bez uznemiravanja zdravih ćelija.

Ljekari kažu da je to bio dobar početak, ali količine korišćenih jedinjenja bile su jako visoke i još nisu isprobane na živom mozgu, odnosno čovjeku. Takođe, velika studija sprovedena u Kini i objavljena u časopisu Cancer Prevention Medicine pokazala je da jedenje bijelog luka nekoliko puta nedjeljno smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 odsto. U svakom slučaju, ako volite bijeli luk, treba da uživate u njemu što češće.

Izvor: Tportal

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close