ŠEGRT UDARIO NA PLATE LJEKARA: Petina zarade zbog kutije “monoprila” - Volim Podgoricu

ŠEGRT UDARIO NA PLATE LJEKARA: Petina zarade zbog kutije “monoprila”

Ministarstvo zdravlja uputilo je dopise u 18 domova zdravlja, kojima je naloženo da pokrenu disciplinske postupke i kazne doktore sa po 20 odsto od zarade zbog izdavanja više od jednog recepta jednom pacijentu za tablete za liječenje krvnog pritiska (hipertenzije).

Kako je Danu rečeno u sindikalnim organizacijama pojedinih domova zdravlja, Ministarstvo zdravlja nema osnov za takvo kažnjavanje, jer se nigdje decidno ne navodi koliko recepata za te tablete doktori mogu propisati.

Ministarstvo zdravlja, na čelu sa ministrom Budimirom Šegrtom, traži odgovornost ljekara zbog propisivanja ljekova „monopril plus“, koji se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska. Kutija lijeka „monopril plus“ ima 28 tableta, a izabrani doktori su izlazili u susret pacijentima, kako ne bi dolazili dva puta u mjesecu za recepte, jer su odmori, pa pojedini putuju van svog grada i države.

NOVI SKANDAL: Ministar Šegrt kupovao odijela, namirnice i parfeme o trošku bolnice Meljine?

Iz jednog zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, u koji je Dan imao uvid, navodi se da se postupak pokreće zbog „teže povrede radne obaveze iz člana 37, stav 1, tačke 1 i 3 Opšteg kolektivnog ugovora“ i iz člana 41, stav 1, tačke 1 i 4 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost.

Izabrani doktor je „kriv“ jer je u roku od mjesec dana propisao tri recepta za tri kutije „monoprila plus“.

„Postoji osnovana sumnja da je imenovana navedenim radnjama prekršila član 9 Pravilnika o obrascu i sadržini recepata, kriterijumima za klasifikaciju ljekova, kao i načinu izdavanja i propisivanju ljekova, čime je počinila teže povrede radne dužnosti“, navodi se u jednom zapisniku u koji je Dan imao uvid.

Šegrt: Građani mogu da biraju između Kliničkog centra i Kodre

Predsjednik Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je Danu da su joj se obraćale kolege iz primarne zdravstvene zaštite koje su dobile dopise, u kojima stoji da će ljekari koji su propisivali više od jedne kutije „monoprila plus“, snositi posledice u vidu 20 odsto od plate i da će biti poslati na disciplinsku komisiju. Krivokapićeva smatra da takav odnos nije korektan i kolegijalan prema doktorima, koji, kako ističe, rade težak posao, te da nije opravdano kažnjavati ih za ono za šta postoji obrazloženje.

IZ FONDA ODGOVORILI MINISTRU: Šegrt nema problem sa Hrapovićem, već sa alarmantnim stanjem u zdravstvu

„Kolege su mi objasnile da kutija „monoprila“ ima 28 tableta, da bi za mjesec dana trebovanja bilo potrebno još nekoliko tableta. Uglavnom se radi o starijim ljudima, koji ljeti ne mogu više puta da dolaze. Onda su im doktori davali da imaju trebovanje za nekoliko mjeseci. Neki od pacijenata išli su van Crne Gore, zbog čega im je trebalo više kutija, u čemu su im doktori izašli u susret“, pojašnjava predsjednik Sindikata zdravstva.

Ona navodi da su svi domovi zdravlja dobili imena ljekara koji treba da snose odgovornost.

„Mislim da je veći problem što ljekova nema u apotekama nego što ih je više izdato. Slažem se da treba da snosi sankcije onaj ko to zloupotrebljava, ali onaj ko to daje radi liječenja, da bi pacijenti što manje dolazili, da imaju trebovanje za nekoliko mjeseci, to nije ista priča. Postoje mnogo teže stvari koje zahtijevaju kontrolu i sankcije“, smatra ona.

1 komentar

  1. why do people call Lebron James “King James”. Because Kings rule & have thrones, Lebron hasn’t even won a title, who is Lebron ruling over ?,IAmBobbyDrake,

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com