CRVENI METEO ALARM: Vjetar ORKANSKE jačine i EKSTREMNO NISKE temperature - Volim Podgoricu

CRVENI METEO ALARM: Vjetar ORKANSKE jačine i EKSTREMNO NISKE temperature

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju objavio je za danas i sjutra crveni meteoalarm, uz upozorenje da se na cijeloj teritoriji države očekuje vjetar orkanske jačine i ekstremno niske temperature.

“Vjetrovito i veoma hladno. U južnim predjelima promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a na sjeveru oblačno, povremeno slab snijeg ili mećava. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, pojačan i veoma jak, na udare povremeno olujne, ponegdje i orkanske jačine. U Podgorici promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, vjetrovito i veoma hladno. Vjetar pojačan i jak, na udare olujne, povremeno moguće i orkanske jačine, sjeveroistočni”, navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Prema ranijim najavama, na sjeveru se očekuju jutarnje temperature oko -28 stepeni  Celzijusovih, dok će se u Podgorici jutarnja temperature spustiti na -11 uz veoma jak sjeverni vjetar.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi.

Institit za javno zdravlje upozorio je juče građane da bez prijeke potrebe ne izlaze napolje po hladnoći zbog velikog rizika po zdravlje.

snijeg“Posebno rizičnoj grupi pripadaju stari i djeca koji su osjetljiviji na djelovanje niske temperature. Takođe se savjetuje oboljelim od srčanih bolesti kao i respiratornih bolesti izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, naročito u ranim jutarnjim i večernjim satima”, saopšteno je juče iz Instituta.

Osnovna preporuka je izbjegavanje izlaska po hladnoći, sem u situacijama kada je to neophodno. Pri izlasku iz kuće potrebno je zaštiti glavu kapom, preporučuje se od vune,usta i nos zaštititi šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni vazduh, dok lice i ruke treba zaštititi masnom kremom, i rukavicama dodatno.

Od posebnog je značaja izabrati odgovarajuću odjeću i obuću. Savjetuje se oblačenje pamučne i vunjene odjeće u više slojeva. Jakne bi trebalo da budu nepropustljive za vlagu, otporne na uticaj vjetra i hladnoće. Obuća bi trebalo da je udobna, nepropusna za vlagu, sa toplim ulošcima, a obavezno sa gumenim đonom koji onemogućava klizanje.

Savjetuje se da pažljivo birate put kojim hodate, izbjegavajući hodanje po zaleđenim površinama, kako ne bi došlo do klizanja, padova i mogućih lomova.

“Ukoliko ipak dođe do pada, preporuka je da se, u što kraćem vremenskom periodu, obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovikako bi se obezbijedila neophodna stručna pomoć”, saopšteno je iz Instituta.

(Analitika)

630 komentara

  1. Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

  2. Hello there! This post could not be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I most certainly will send this information to him. Pretty sure he's going to have a good read. Thank you for sharing!

  3. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade techniques with other folks, why not shoot me an email if interested.

  4. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed as well.

  5. You're so cool! I don't suppose I've read anything like this before. So good to discover somebody with unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

  6. I'm not sure where you're getting your information, but great topic.I needs to spend some time learning much more or understanding more.Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

  7. I was excited to uncover this great site. I wanted to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely liked every part of it and i also have you bookmarked to check out new things on your web site.

  8. May I just say what a comfort to uncover somebody who really knows what they are discussing on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people ought to look at this and understand this side of the story. I can't believe you are not more popular given that you most certainly have the gift.

  9. Hello there! This blog post could not be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he's going to have a great read. Many thanks for sharing!

  10. Whats up are using WordPress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com