Vujanović ima pravo na državnu penziju - Volim Podgoricu

Vujanović ima pravo na državnu penziju

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ima pravo na državnu penziju nakon isteka predsjedničkog mandata, iako  još nije izvjesno da li će to zakonsko pravo iskoristiti.

Zakonom o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, između ostalog,  predviđeno je da državni funkcioner ima pravo na starosnu penziju i prije ispunjavanja opštih uslova utvrđenih propisima kojima se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tako je članom 12 Zakona predviđeno da državni funkcioner ima pravo na penziju ukoliko je državnu funkciju obavljao najmanje u dva mandata i ima najmanje 20 godina penzijskog staža osiguranja i najmanje 55 godina života.

Predsjednički mandat Vujanoviću zvanično ističe najkasnije krajem  aprila, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora. Iz Vujanovićevog kabineta nijesu odgovorili da li će predsjednik  iskoristiti pravo na državnu penziju, dok poznavaoci prilika u vladajućoj koaliciji navode da bi zbog političkog iskustva aktuelni predsjednik mogao tražiti  angažman u izvršnoj vlasti ili Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Zakonom je predviđeno da pravo na penziju ima državni funkcioner koji je bio na funkciji u  državnim  organima  Crne  Gore,  Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora, u periodu od 27. decembra 1990.godine.

Vujanović je na odgovornim funkcijama u Crnoj Gori bio od od 1993. kada je bio ministar pravde, dok je od 1995. do  1998. godine bio ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore.

Za premijera je izabran u februaru 1998. godine, da bi od  novembra 2002. godine prešao na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore.

Za šefa države je prvi  put imenovan  u maju 2003. godine, da bi na tu funkciju bio reizabran u aprilu 2008. godine. Za predsjednika je ponovo biran 2013. godine, a dio javnosti tada je negodovao navodeći da Vujanović krši Ustav kandidujući se treći put za šefa države.

Odredba prema kojoj pravo na državnu penziju imaju bivši predsjednici u zakon je unijeta na insistiranje poslanika Emila Labudovića, koji je tražio da se time obezbijdi penzija bivšem šefu države Momiru Bulatoviću.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com