Vladimir Zaputović, podgorički rok muzičar: Gitara se sve manje čuje, a mnogo je talenata - Volim Podgoricu

Vladimir Zaputović, podgorički rok muzičar: Gitara se sve manje čuje, a mnogo je talenata

Nakon što je krajem prošlog mjeseca objavio spot za naslovnu pjesmu, podgorički rok muzičar Vladimir Zaputović objavio je novi album “Infinity”. Njegovo četvrto studijsko izdanje može se besplatno preuzeti sa Zaputovićeve Bandcamp stranice.

-Album infinity ima neku blagu , mračnu atmosferu , nije agresivan , nježan je , ima emociju i moze svako da ga čuje, nadam se da će se bar pronaći neko u nekoj od ovih osam numera, kaže Vlado za portal Volim Podgoricu.

-Uvod u album počinje mojom vizijom o nastanku svega, od praznog svemira do big benga a završava se “Infinity” numerom , kao nešto beskrajno a lijepo. Na albumu se nalazi i kratka Infinity priča koju sam napisao i dobio inspiraciju za tu numeru … sve je počelo od nje … priča je kratka i misteriozna… ko hoće da čuje i pročita , može da skine album besplatno na https://vladimirzaputovic.bandcamp.com/

Kada je počela tvoja ljubav prema gitari?

-Gitaru imam od malena , a sa nekih 11 godina sam je uzeo u ruke i počeo da sviram, ako se to može nazvati sviranjem. Malo po malo, skidao sam pjesme po sluhu sto se pokazalo jako dobro.

Posle par godina sviranja , uletio sam u par lokalnih bendova, održali par svirki i svako svojim putem. Pošao sam svojim stopama i počeo da radim na svojim kompozicijama.   Prvu instrumentalnu numeru sam snimio sa nekih 20 god , i počelo je to više da me zanima, pa sam se bacioip na savladavanje raznih programa za snimanje, miksovanje itd…

Prvi album “Untitled” sa 11 instrumentalnih numera izbacio sam 24. jula 2014. i jako je dobro primljen, kao i sledeća dva koja sam snimio u kratkom periodu.

Objavilo si  novi singl sa spotom. Kakve su prve reakcije na numeru “Infinity”?

Ja sam oduševljen, mnogo podrške i pozitivnih komentara koje nisam očekivao. Spot je rađen na krovu zgrade a iza kamere su se našli Filip Rašović i Radoje Burzan koji su dali sve od sebe da se ta magija ostvari …Montažu sam uradio sam.

Dosta bendova kroz svoje pjesme šalju društveno angažovane poruke, međutim tvoja muzika je samo instrumentalna. Može li se kroz  instrumentalnu muziku poslati poruka?

Mislim da može, ne mora sve biti u tekstu i pjevanju, nešto je i u  zvuku same solo gitare i prije svega emocije koju odsviraš.

Šta te je navelo da snimaš samo instrumentalnu muziku?

Pa neka borba sa sobom sa tim što nisam mogao nešto nekome da kažem pa sam izbacio kroz instrumentale, osjećanja , raspoloženje… Ugledao sam se I na razne bendove koji rade samo instrumental I to je fantastično.

 

D li si imao neke uzore, i ako jesi koji su to?

-John Petrucci gitarista Dream Theater-a , Dave Mustaine iz Megadeth-a mi je isto bio na toj listi i ako nije instrumentalista i Michael Schenker koji i jeste i nije instrumentalista… zatim Michael Romeo iz Symphony x -a , Stephen Carpenter za mene jedan od jakih gitarista iz benda Deftones i tako dalje …

Da li si imao neke konkretne ponude da izdaš album za neku izdavačku kuću, ili ipak ostaješ pri tome da sam izdaješ svoje albume.

Niko ništa nije nudio, niko nikad nije zvao, samo pohvale i podrška … tako da sam štancujem i radim oko toga. Ako se neko ikad javi , spreman sam za saradnju.

Kakva je crnogorska odnosno podgorička publika i hoćemo li skoro uživati uživo uz tvoje pjesme na nekim javnim mjestima?

Pa nećemo skoro ali nadam se da jednom hoćemo kad okupim ozbiljnu ekipu da se radi nešto što slabo ko ovdje radi.

Kako zamišljaš muzičku revoluciju u CG i šta bi ona trebala da donese?

Uff … ništa od te revolucije ovdje, a što se bendova tiče ima mnogo raznih žanrova koji su jako kvalitetni i rade neku autorsku muziku kojima nije mjesto ovdje.

Vidiš li sebe kao nekoga ko bi u Podgorici mogao da pokrene muzičku revoluciju?

Ne. O tome nisam ni razmišljao uopšte , u Podgorici, to, ne.

Osim što sam stvaraš i snimaš muziku, čaln si i trip hop grupe Beatz & Rhymes. Ko su članovi i kakav repertoar svirate? Da li da očekujemo neke nove pjesme i možda neki nastup uživo?

Braco Subotić i Bojan Đuković  su baš davno počeli sa B&R kao dvojac. Braca sam znao iz raznih bendova, svirki, a Bojana sam upoznao u jednom lokalu na džem sešnu, posle i bubnjara Đorđa Pajovića (Mazzom u fugazzu) … počeli smo u neku priču, preslušao njihove stvari, pošli na probu i eto nas sad. Pri kraju je sjajan treći album, bićete obaviješteni o tome a do tada dođite 22. marta u restoran Štrudla da nas čujete uživo. Samo autorski rad.

Ranije je u Podgorici bilo mnogo više klubova koji su davali mogućnost muzičarima da prezentuju svoj rad uživo. Danas toga skoro da i nema. Kakvo je tvoje mišljenje o tome?

Grozno, treba se oko toga danas mnogo cimati. Ne mogu bendovi  koji sviraju besplatno da nastupaju negdje a kamoli ovi kojima treba da se plati … svi su nesigurni kako će im veče proći i koliko će gostiju biti, da li će pokriti troskove … žao mi je što se ne otvaraju vrata da ljudi vide  i čuju koliko u ovom gradu ima kvaliteta.

S obzirom da podgorička publika više gotivi zabavnu, narodnu i elektronsku, a sve manje gitarsku muziku, kakva je tvoja ocjena i da li se može u skorijoj budućnosti očekivati veći broj ljubitelja gitarskog zvuka?

Nisam ljubitelj ni jednog od tih žanrova.

A kako vidim danas sve više i više mladih voli taj zvuk… mi se i dalje borimo za rokenrol scenu pa kako bude.

 

Volim Podgoricu/Marko Komlenac

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com