SVE OČI UPRTE U NEBO: Raste vodostaj Skadarskog, moguće velike poplave - Volim Podgoricu

SVE OČI UPRTE U NEBO: Raste vodostaj Skadarskog, moguće velike poplave

Hidrolog državnog Hidrometeorološkog zavoda Darko Novaković kazao je da se jutros nalazimo u domenu visokih voda na Skadarskom jezeru, što uzrokuje probleme u priobalnom području, dok bi eventualni rast vodostaja mogao dovesti do velikih poplava.

Novaković je RTCG-u rekao da se jutrošnja situacija nije značajno promijenila u odnosu na jučerašnji dan, ali da brinu prognostički paramteri, jer se najavljuju obilne količine padavina.

To je usložnjava situaciju, s obzirom na, kako je rekao, “već podignut hidrološki sistem”.

Kad je riječ o akumulacijama u u Albaniji, one su, kaže Novaković, relativne pune.

“Njesu ispražnjene na tom nivou da bi primile poplavni talas. Trenutno oni po našim podacima ispuštaju 1.200 kubika i ta količina voda ne bi pravila veće probleme za našu situaciju u slivu Skadarskog jezera i Bojane, ali s obzirom na najavljene padavine, dakle svi ti bilansi sa naše strane i plus povećano ispuštanje akumulacije u Drimu mogu da naprave ozbiljnu situaciju i poplave šireg opsega u slivu Bojane i jezera”, upozorio je Novaković.

Govoreći o manjim vodotocima, Novaković kaže da može biti problema na primorju i u zaleđu, jer je već palo 40-50 milimetara kiše. Stoga bi, kaže Novaković, opštinske službe trebalo da obrate pažnju na te male vodotoke.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com