Home / NOVOSTI / Emir Kusturica snima film o Jasenovcu

Emir Kusturica snima film o Jasenovcu

Stvaralačka košnica Andrićgrada u Republici Srpskoj, protekle subote je iznjedrila temelj još jednog, novog projekta. Ovog puta riječ je o igranom filmu koji bi režirao proslavljeni Emir Kusturica u saradnji sa dr Gideonom Grajfom, svjetski priznatim ekspertom za Aušvic.

Grajf i Kusturica, pred licem brojnih prisutnih, započeli su razgovore o filmu koji bi, konačno, prikazao dubinu pakla ustaškog logora uništenja Jasenovac, taj genocidni kotao u kome je bezprimerno zlo progutalo živote oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH.

Dvojica starih poznanika, saradnika i prijatelja razgovarali su neposredno po završetku tribine na kojoj je dr Grajf iscrpno govorio o rezultatima svojih istraživanja, sabranim u njegovoj nedavno objavljenoj knjizi “Jasenovac – Auvvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti”.

Emir Kusturica Foto: Tanjug/AP

Prema riječima Kusturice “susret sa profesorom Grajfom zapravo je pokušaj da se oživi slika onoga što je Jasenovac značio za nas” i da, kao što čine Jevreji, “svoje sjećanje dovedemo do nivoa institucije“, tretirajući Jasenovac kao “Vrstu pogroma koji nije zabeležen u ljudskoj istoriji”.

Koliko je daleko odmakao rad na budućem dugometražnom filmu o Jasenovcu, pokazalo se kad je dr Grajf uručio Emiru Kusturici neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti sa različitih polja.

U dokumentaciji predatoj Kusturici, iznijeti su i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Herila, koji su stradali u Jasenovcu.

Ovaj filmski projekat će, pored dr Grajfa kao konsultanta za “fabriku smrti”, okupiti i eksperte za druga pitanja, kakva su, na primjer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com