Home / NOVOSTI / Društvo / BAKOVIĆ NAPAO MITROPOLITA: Evo šta je rekao o Amfilohijevim izjavama

BAKOVIĆ NAPAO MITROPOLITA: Evo šta je rekao o Amfilohijevim izjavama

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore izrazila je osudu i zabrinutost povodom posljenje izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o stvaranju, kako je kazao “autofekalne crkve” u Crnoj Gori. Navode da su neprimjerene i krajnje neprihvatljive izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana a posebno što dolaze od visokog crkvenog velikodostojnika u danima praznika.

“Neprimjerene i krajnje neprihvatljive izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana a posebno a posebno je neshvatljivo da one dolaze od visokog crkvenog velikodostojnika i to u danima praznika koji je najveći simbol širenja mira, ljubavi i povjerenja”, kazao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

On podsjeća da crkve, vjerske zajednice i njihovi predstavnici imaju određeni nivo slobode kada su u pitanju javni nastupi ali i odgovornost i obavezu da tom prilikom u skladu sa svojom društvenom pozicijom, ne narušavaju dostojanstvo pojedinaca i grupa kojima se obraćaju ili o kojima saopštavaju stav.

“I ovom prilikom pozivamo da se prilikom izražavanja mišljenja, posebno u javnom prostoru, ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo i da se suzdrži od izjava koje podstiču mržnju i netrpeljivost. Smatramo da ima mnogo primjerenijih načina da se u kulturi dijaloga, tolerancije i nenasilne komunikacije izraze stavovi i upute poruke, koliko god one bile suprostavljene”, zaključio je Baković.

TVCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *