ANA NOVAKOVIĆ: Glavni grad zatvoren za saradnju sa NVO - Volim Podgoricu

ANA NOVAKOVIĆ: Glavni grad zatvoren za saradnju sa NVO 

Glavni grad bi trebalo da obustavi usvajanje niza štetnih odluka koje se odnose na nevladin sektor i da kompletan proces donošenja tih akata vrati u legalni i legitimni kolosjek, zatražili su iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Sekretarijat za lokalnu samoupravu Glavnog grada pokrenuo je izradu niza odluka, među kojima Nacrt odluke o saradnji i partnerstvu sa NVO, Nacrt odluke o osnivanju Savjeta za saradnju Glavnog grada i NVO i Nacrt odluke o osnivanju Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave.

Mada imaju člana u radnoj grupi za izradu tih odluka, iz CRNVO ističu da njihova predstavnica nikad nije dobila priliku da učestvuje u njenom radu, niti je pozivana na sastanke koji su organizovani tim povodom.

“Ovakve odluke ukazuju na sve veću zatvorenost Glavnog grada za saradnju sa NVO, a ne za njeno jačanje, što bi trebalo da bude smisao donošenja novih propisa”, kazala je juče izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković.

Smatra da su predloženi nacrti sadrže niz nazadnih rješenja, sa očiglednom namjerom demotivisanja NVO da se prijavljuju za učešće u radnim i savjetodavnim tijelima.

Na primjer, ona smatra da je Nacrt Odluke o osnivanju Savjeta za saradnju stavlja NVO u nepovoljan položaj, jer ne predviđa paritetan odnos u sastavu.

Dodaje i da je suprotno evropskim praksama to da predstavnik nevladne organizacije koji želi da se kandiduje u određenu radnu grupu mora imati podršku od strane minimum tri NVO.

Novakovićeva poručuje da je postupak institucija Glavnog grada nedopustiv i da je jasno da žele da CRNVO isključe iz čitavog procesa.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com