PRVO SU NAPRAVILI GENOCID, ONDA NAM VRIJEĐAJU ZDRAV RAZUM: Ovako EPCG odgovara na novinarska pitanja o KATASTROFI U PLJEVLJIMA - Volim Podgoricu

PRVO SU NAPRAVILI GENOCID, ONDA NAM VRIJEĐAJU ZDRAV RAZUM: Ovako EPCG odgovara na novinarska pitanja o KATASTROFI U PLJEVLJIMA

Nakon što je region ostao šokiran fotografijama ekološke katastrofe u rijeci Ćehotini, nastale ispuštanjem otrova iz TE Pljevlja, menadžment ove kompanije, i kompanije koja je vlasnik Termoelektrane, EPCG, ekspresno su izdali saopštenje da menadžment TE Pljevlja ne snosi nikakvu odgovornost za monstruozni ekološki genocid, od kojeg se, po procjenama stručnjaka, Ćehotina neće oporaviti za najmanje tri do pet,  a možda i deset godina.

UŽAS: Iz TE PUSTILI HEMIKALIJE, PEPEO I ŠLJAKU u rijeku, RIBE VIŠE NEMA (VIDEO)

IZ EPCG I TERMOLEKTRANE TVRDE: Niko iz TE Pljevlja nije otvarao ventile, to je učinilo NN lice van kruga TE 

Saopštenje koje je, ekspresno, medijima poslala EPCG, u kojem kategorično tvrde da niko iz menadžmenta TE Pljevlja nije kriv za katastrofu, već da je to učinilo NN lice, otvorivši smrtonosni ventil koji se nalazi van kruga TE, pa još sugerišući da ovo ubistvo Ćehotine, ima veze sa tenderom EPCG za ekološku rekonstrukciju, je ništa drugo, do vrijeđanje inteligencije i zdravog razuma svakog stanovnika Pljevalja, i svakog građanina Crne Gore.

Danas je EPCG obavijestila javnost da je raspisan tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, vrijedan 45 miliona eura.  S pravom se pitamo, da li se trebamo plašiti novih ekoloških katastrofa, obzirom da je EPCG, upravo ovaj tender dovela u vezu za ekološkim genocidom u rijeci Ćehotini.

EPCG se, međutim, nije udostojila da odgovori na pitanja koja je portal Volim Podgoricu poslao nakon ovakvog saopštenja, tražeći pojašnjenja, ali je, gle čuda – već sjutradan stiglo novo saopštenje EPCG gdje se “koriguju” i navode da su “nakon dodatne istrage” utvrdili da je upravo menadžment TE Pljevlja kriv za ekološku katastrofu, koja je prelila čašu decenijskog trovanja građana Pljevalja.

Uoliko je naše insisitiranje na pojašnjenju saopštenja, makar malim dijelom doprinijelo “dodatnoj istrazi” i pronalaženju direktnih krivaca, naša misija je obavljena. Ipak, direktni krivac, nije uvijek i glavni krivac. U ovom slučaju, to su oni koji nijesu preduzeli sve mjere bezbjednosti po građane Pljevalja i drugi živi svijet u okolini TE.

Nakon ovog saopštenja, policija je podnijela krivične prijave protiv nekoliko zaposlenih u TE Pljevlja, a policijskom saopštenju se tvrdi i da  postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije.

EKOLOŠKI INCIDENT NA ĆEHOTINI: Policija podnijela krivične prijave protiv TE Pljevlja i još četiri osobe

EKOLOŠKI GENOCID IPAK IZ TE PLJEVLJA: Inženjer naložio ispuštanje OTROVA u rijeku!

Pošto su iz EPCG, i nakon našeg ponovljenog upita, upućenog izvršnom direktoru Igoru Noveljiću i PR službi, odbili da odgovore na nekoliko prostih pitanja, čitaocima ostavljamo da presude, koliko je EPCG odgovorna, transparentna i dobronamjerna kompanija, kada su u pitanju građani koji je, kroz račune za struju, obilato finansiraju.

Dakle, prenosimo vam prosta pitanja koja smo proslijedili na adresu izvršnog direktora EPCG, kao i PR službe ove kompanije, a nijesmo udostojeni odgovora:

 Poštovani,

U nastavku je nekoliko pitanja u vezi ekološkog incidenta u Pljevljima, a u vezi detalja koji su ostali nejasni crnogorskoj i regionalnoj javnosti nakon saopštenja koje je medijima proslijedjeno iz EPCG. 

Unaprijed hvala na odgovorima.

  1. U saopštenju se tvrdi da nadležni iz TE Pljevlja nisu vršili nikakvu aktivnost na ventilima koji kontrolišu ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.  Kako ste došli do ove informacije? Da li su nadležni organi obavili istragu ili ovo tvrdite na osnovu izjava nadležnih u TE Pljevlja? 
  2. Takođe, u saopštenju koje potpisuju nadležni iz EPCG I TE Pljevja se trvrdi da je NN lice, kako se sumnja, manipulisalo pomenutim ventilom koji se nalazi van kruga  TE. Na osnovu kojih informacija sumnjate da je NN lice ispustilo otrovne hemikalije otvarajući ventil koji se nalazi van kruga TE? 
  3. Kako je moguće da je ventil, čije otvaranje može izazvati ekološku katastrofu, van kruga TE i da je neobezbijeđen, odnosno da ga bilo ko može otvoriti i uništiti kompletan živi svijet u rijekama? Da li je obaveza TE Pljevlja da obezbijedi ove ventile obzirom na opasnost koju oni predstavljaju?
  4. U saopštenju koje potpisuju EPCG i TE Pljevlja, takođe, sugerišete, da je „simptomatično“ da se ekološki incident ogromnih razmjera dogodio u trenutku raspisivanja tendera za ekološku rekontrukciju termoelektrane .  Možete li građanima pojasniti kakve veze ima tender sa ekološkom katastrofom koja se dogodila? 
  5. I na kraju, gdje inače, završava i kako se manipuliše otpadom iz TE Pljevlja? 

Unaprijed hvala što poštujete pravo javnosti da bude objektivno i precizno informisana. 

Redakcija Prvog nezavisnog portala glavnog grada „Volim Podgoricu“

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com