OTVARANJE GRANICA U REGIONU: Evo kako možete ući u Srbiju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju… - Volim Podgoricu

OTVARANJE GRANICA U REGIONU: Evo kako možete ući u Srbiju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju…

Crna Gora još uvijek nije otvorila svoje granice, osim par izuzetaka i to kada je u pitanju dolazak jahti, kao i onih koji dolaze malim avionima ili helikopterima i oni ne moraju u karantin.

Crnogorski zvaničnici još uvijek ne saopštavaju kada će granice biti otvorene, a to će se, prema nezvaničnim saznanjima portala “Volim Podgoricu” dogoditi početkom juna, i za ulazak u državu neće biti potrebni negativni korona testovi.

Nekoliko dana nakon što je portal “Volim Podgoricu” objavio ovu informaciju, ona je i potvrđena, ali ne iz Crne Gore već iz susjedne Srbije.

CRNA GORA OTVARA GRANICE POČETKOM JUNA: Negativan korona test samo za državljane “rizičnih”država?

POTVRĐENO: Za Crnu Goru turistima neće trebati negativni korona testovi

Da za ulazak u Crnu Goru neće biti neophodni testovi na korona virus, već će se samo mjeriti temperatura prilikom prelaska granice, potvrdio je  direktor Jute Aleksandar Seničić.

Od danas za ulazak u Srbiju takođe više nije potrebno da imaju negativan test na koronavirus, niti posebnu dozvolu. Crnogorski građani od ponoći mogu ući u Srbiju nesmetano, bez prethodnog testiranja i bez obaveze karantina.

Svi koji ulaze u Srbiju dobiće zdravstvena upozorenja, u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini zaštite od moguće zaraze.

Za ulazak u Hrvatsku, međutim, koja je članica EU, bilo turistički ili poslom, neophodan je negativan korona test ne stariji od 72 sata, i nema obaveze karantina. Ukoliko idete u Hrvatsku neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji, posllovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smještaja. Još uvijek nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica, a Hrvatska će vjerovatno pratiti odluke EU država.

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mjera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili u slučaju prisustva sahrani članu porodice.

Za ulazak u BiH je takođe potrebno imati test na virus korona star ne više od 48 sati, a treba se javiti nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju se odlazi.

Otvaranje granica BiH za strance najavljeno je za 1. jun.

U Sjevernoj Makedoniji se epidemiološka situacija smiruje i najavljeno je postepeno ukidanje policijskog časa i otvaranje granica koje se očekuje 1. ili 10. juna, zavisno od slobode kretanja u drugim zemljama. Sjeverna Makedonija je jedina u regionu koja na snazi ima državni karantin, u koji se upućuju svi građani koji pređu granicu.

Neke države otvaranje granica počele su selektivno te je tako  Slovenija prošle nedjelje, pošto je proglasila kraj epidemije, načelno najavila ponovno otvaranje granica za državljane članica EU i zajedničkog Evropskog ekonomskog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od zemalja pojedinačno.

Austrija je delimično otvorila granice prema šest susjednih država, Njemačkoj, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ulaz i izlaz je dozvoljen pod određenim uslovima.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će granice ove države biti otvorene do kraja mjeseca.

V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com