PRES NKT-A: Sumnja se na još jednu smrt od posljedica korone - Volim Podgoricu

PRES NKT-A: Sumnja se na još jednu smrt od posljedica korone

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je u laboratoriiji IJZCG analizirano 511 uzoraka, među kojima je bilo 60 pozitivnih na koronavirus. Najviše novih slučajeva je u Podgorici, njih 37.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 512 slučajeva koronavirusa.

U Institut je stigla prijava sumnje na smrt od posljedica koronavirusa kod jednog pacijenta u Rožajama, koji je liječen u kućnim uslovima. Uzorak je proslijeđen Institutu.

Direktor Urgentnog centra Kliničko centra Crne Gore, Nermin Abdić, kazao je da je trenutno na liječenju u KCCG na Infektivnoj klinici 18 pacijenata sa Kovidom-19.

Na Internoj klinici KCCG je 11 pacijenata, od kojih je jedan pacijent na respiratoru i životno je ugrožen.

U Beranama su, kako je dodao, četiri od 29 pacijenata životno ugrožena i na respiratoru su. U Baru je 11 pacijenata i svi su dobro, u Nikšiću se liječi njih devet, a u Pljevljima su dva pacijenta hospitalizovana.

On je kazao da je trenutni broj oboljelih posljedica svega onoga što se dešavalo početkom juna.

“Imali smo simultane importacije na nekoliko lokacija. Niko nije mogao predvidjeti da će ovoliki klaster biti, naročito na teritoriji relativno male opštine kao što je Rožaje i taj klaster je direktno povezan sa svadbenim veseljim gdje su određeni gosti na svadbi, izbjegavajući kontrolu granica i mjere na snazi, ipak prisustvovali slavlju i doveli do zaraze većeg broja ljudi.”

Begić je rekao da će do smanjenja broja oboljelih doći onoga trenutka kad mjere koje su sprovedene u najvećim žarištima budu dale rezultate, a za to je, kako ističe, potrebno poštovanje tih mjera.

“Pred nama je težak period, koji će biti još teži ako ne budemo poštovali mjere i preporuke”, poručio je on.

Kada je u pitanju stvaranje imuniteta na novi koronavirus, Begić je istakao da “ovo što sada vidimo nam se ne sviđa ni malo”.

“Antitijela koja nastaju u određenoj mjeri ili nisu dobrog kvaliteta ili ne žive dovoljno dugo da bi pružila dugotrajnu zaštitu”, kazao je on.

“Međutim, kontakti tih osoba – kontakti kontakta – ne dobijaju rješenje o stavljanju u samoizolaciju, ne svi, već zavisi od individualne procjene rizika i mogućnosti da je kontakt koji se već sada nalazi u samoizolaciji bio zaražen. To je generalno epidemiološko pravilo, međutim, neko ko je bio u kontaktu ne sa pozitivnim osobe, nego kontaktom pozitivne osobe, u suštini ne treba da čeka rješenje zdravstveno-sanitarne inspekcije da bi uradio društveno odgovornu stvar i sebe izolovao sve do pristizanja rezultate ove prethodne osobe”, kazao je Begić.

Najviše oboljelih između 30 i 39 godina

Begić je podsjetio je da postoji određeni broj osoba koje su među nama, a koje nemaju simptome i nose epidemiološki rizik.

“Više puta smo rekli da je ovo epidemiološki pakao – vi kada imati bolest, odnosno uzročnika bolesti koji ne pokazuje simptome, ne znate protiv koga da se borite. Naš stav je tu vrlo jasan, svaka osoba može biti zarazna. Jedini način na koji možete da se zaštitite je da držite distancu, nosite masku, i vodite računa o higijeni ruku”.

“Konačni udio asimptomatskih osoba ćemo znati kada sve ovo prođe, a za to će trebati vremena”, dodao je Begić.

Kazao je da je trenutno u Crnoj Gori najviše oboljelih starosti između 30 i 39 godina, te da je za očekivati da simptomi kod njih budu nešto prisutniji.

Begić je rekao da Institut ima dovoljan broj testova, te da se nova isporukaočekuje sjutra ili prekosjutra.

O izborima

Na pitanje da li mogu preuzeti odgovornost za održavanje izbora u aktuelnim epidemiološkim uslovima, Begić je kazao da su u Institutu analizirali sve moguće javno-zdravstvene rizike koje nosi procedura glasanja, ali i čitav niz pripremnih radnji koje, kako je istakao, definitivno nose rizik, počev od obuke biračkih odbora, rada Državne izborne komisije, a na kraju i do samog čina glasanja i funkcionisanja biračkih odbora na samom biračkom mjestu.

“Mislim da je bitno reći da smo na vrijeme krenuli sa pripremama, da propišemo mjere, i da se mjere moraju usvojiti konsenzusom. Ne radi se ovdje samo o jednostavanom propisivanju mjera od strane IJZCG, nego moramo biti sigurni da svi subjekti koji učestvuju u ovom procesu znaju kojih mjera se moraju pridržavati i da je kod njih postignut zajednički dogovor da budemo apsolutno sigurni da zdravlje ni glasača, ni članova biračkih odbora, ni posmatrača, ni članova DIK-a ne bude ugroženo”, rekao je Begić.

Kusovac primjer da je zakon isti za sve

Abdić je kazao  da je podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca, zbog kršenja samoizolacije, tipičan primjer da je zakon isti za sve.

“Država je kadra da odgovori na jedno neadekvatno ponašanje pojedinaca koji su zbog lične neodgovornosti doveli u opasnost potencijalne kontakte sa kojima su bili i prekršili mjere samoizolacije”, kazao je on.

Poručio je da se zakon mora poštovati.

“Samoizolacija je ista za sve, bio on predsjednik Opštine, radnik, pekar, kuvar, bilo što, i onaj papir koji dobijete morate poštovati kako biste pokazali i ličnu i kolektivnu odgovornost”, kazao je Abdić.

O Janoviću

Begić je, na pitanje zašto ministar sporta i mladih Nikola Janović nije poštovao mjeru samiozilacije, kada je bio u društvu zaražene osobe, kazao da Institut nije imao podatak da se Janović nalazi među kontaktima zaražene osobe.

“Imali smo informaciju da je kontakt ostvaren kada inficirana osoba nije bila zarazna i ono što je najbitnije to je da je kontakt ocijenjen kao kontakt niskog rizika jer su i oboljela i izložena osoba nosili maske, a kontakt vremenski nije bio previše dug. Zbog činjenice da je Janović potencijal i nosi mogućnost da ostvari veliki broj kontakata i on je objavio da se radi o negativnom testu”, rekao je Begić.

V.R.

2 komentara

  1. Most beneficial gentleman speeches and toasts are made to enliven supply accolade up to the wedding couple. Newbie audio system the attention of loud crowds should always think about typically the great norm off presentation, which is their private. best man speaches

  2. I discovered your site website on bing and check some of your early posts. Always maintain inside the great operate. I recently additional encourage RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading more within you at a later time!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com