MUGOŠA JEDNO, BEGIĆ DRUGO: Svejedno je da li osobe koje dolaze iz Srbije završavaju u karantinu ili samoizolaciji

Institutu za javno zdravlje (IJZ) je sasvim svejedno da li će osobe koje dolaze u Crnu Goru završiti karantinu ili samoizolaciji. Bitno je da su odvojene od ostatka populacije, i smještene u objekte u kojima ne predstavljaju javno zdravstveni rizik, kazao je danas dr Senad Begić, zamjenik direktora IJZ, odgovarajući na pitanje Portala “Volim Podgoricu” zbog čega je dio crnogorskih građana koji su u petak došli u Crnu Goru iz Srbije, smješten u karantin, a dio upućen u samoizolaciju.

Begić je kazao da Institut za javno zdravlje “nema nadležnost na graničnim prelazima” i nije odgovorio na pitanje koji su bili kriterijumi na osnovu kojih su putnici upućivani u karantin, odnosno samoizolaciju, kao i ko je adresa za odgovor na ovo pitanje, kada već to nije IJZ.

Na konferenciji prije dva dana, direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša, bio je kategoričan, odgovarajući na  pitanje “ima li saznanja da neki ljudi koji dođu iz Srbije ne idu u karantin, već u samoizolaciju”, da se to ne dešava.

“Nema toga ko može iz Srbije ući u Crnu Goru bez karantina, sa izuzecima trudnica, majki sa malom djecom i starijih od 70 godina,”kazao je Mugoša.

“Morate imati u vidu da se trudimo da maksimalno odradimo posao na transparentan način, bez skrivanja podataka”, kazao je dr Mugoša.

Putnici, njih 98, su, podsjetimo, u petak, 10. jula, duže od šest sati zadržani na graničnom prelazu između Srbije i Crne Gore, jer je jedna od putnica prijavila simptome zaraze. Među onima koji su poslati u samoizolaciju su bili i putnici koji su izričito tražili da idu karantin jer u domaćinstvima imaju rizične kategorije kada je u pitanju koronavirus, a jedan od njih je prijavio i da mu je rođeni brat zaražen, te da njegov odlazak kući, u samoizolaciju, izvjesno znači obolijevanje.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je 6. jula donijelo odluku da svi koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije, moraju u institucionalni karantin, bez izuzetka, zbog složene epidemiloške situacije u susjednoj državi.

NKT odluke vezane za mjere sprečavanja širenja epidemije donosi na predlog Instituta za javno zdravlje.

PROČITAJTE I OVO

DRAMA NA GRANICI SRBIJE I CG – PUTNICI TRAŽILI KARANTIN, POSLATI KUĆAMA: Šta ako zarazimo porodice i neko umre, ko će biti kriv?! (FOTO)

MUGOŠA: Ozbiljna situacija sa ozbiljnim brojem oboljelih i infekcijom koja se širi (VIDEO)

PODMITIO GRANIČARE? “Stavio sam 50 eura u pasoš i ušao u Crnu Goru” (VIDEO)

 

V.R. -Lj.G.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close