ALTERNATIVA PORUČILA BOKANU: Hvala što štitite prava radnika, sada je na redu i drugi slobodan dan - Volim Podgoricu

ALTERNATIVA PORUČILA BOKANU: Hvala što štitite prava radnika, sada je na redu i drugi slobodan dan

"Nadamo se da će gospodin Bokan biti jedan od prvih polodavaca koji će rad subotom ograničiti do 12h, jer je to sljedeca faza koja bi išla ka 5 radnih dana kako je propisano zakonom", kaže Pavićević

Organizacija Alternativa Crna Gora, koja se godinama borila za uvođenje neradne nedjelje, zahvalila je vlasniku “Volija” Draganu Bokanu što, kako kažu, štiti prava radnika i protivi se ukidanju neradne nedjelje, ali su mu i poručili da radnicima, po zakonu, pripadaju dva neradna dana u sedmici.

Podsjetimo, Bokan je juče, na sastanku odbora udruženja trgovine Privredne komore poručio da je protiv radne nedjelje. On je kazao i da smatra da je neophodno na benzinskim pumpama zabraniti prodaju svega osim štampe, goriva i elektronskih dopuna.

BOKAN: Voli je protiv radne nedjelje

“Hvala vlasniku “Volija”, gospodinu Bokanu što štiti prava radnika i protivi se ukidanju neradne nedjelje, međutim želimo da mu skrenemo pažnju da radnici imaju pravo na dva neradna dana u toku sedmice”, kaže Zarija Pavićević iz Alternative.

On naglašava da je neradna nedjelja obaveza za svakog poslodavca.

“Neradna subota je takođe jedan od slobodnih dana za radnike. Nadamo se da će gospodin Bokan biti jedan od prvih polodavaca koji će rad subotom ograničiti do 12h, jer je to sljedeca faza koja bi išla ka 5 radnih dana kako je propisano zakonom i nekim dobrim pravilima poslovanja. Šta imaju radnici od života kad im se uzmu ta dva neradna dana? Koliko mogu da žive od plata u Crnoj Gori? Na šta im se svodi život? Moramo da mislimo dugoročnije od te jedne nedjelje. Moramo da mislimo na djecu sa kojima njihovi roditelji provode vrijeme. Moramo da mislimo na kvalitet tog vremena. Ne svodi se život samo na rad, izbore i spavanje. Kvalitet života nije tričavih 450€ koje radnik primi od poslodavca. Život je mnogo više od jednog slobodnog dana. Alternativa sada traži i da se subotom radi samo do 12h. Ne duže!”, kaže Pavićević.

On podsjeća da je upravo ova organizacija najzaslužnija za uvođenje neradne nedjelje.

“Čitava procedura od samoga početka do zvanične potvrde o ukidanju radne nedelje je trajala duže od tri i po godine. Preko 4.500 potpisa smo predali tadašnjem ministru rada i socijalnog staranja na radnom sastanku u prostorijama stare vlade”, kaže Pavićević.

Ipak, neradna nedjelja je uvedena upravo na inicijativu trgovačkih lanaca, među kojima su Voli, Kalgo, Megapromet, Franca marketi, Nall International.

Oni su 2018. godine obrazložili da neradna nedjelja može pozitivno uticati na profitabilnost, produktivnost i rješavanje pitanja slobodnih dana.

Neradna nedjelja je uvedena u oktobru 2019. godine, izmjenom Zakona o unutrašnjoj trgovini, a iz Unije poslodavaca Crne Gore su Ustavnom sudu podnijeli Inicijativu za ocjenu ustavnosti tih izmjena, dok je Privredna komora inicijativu za razmatranje ukidanja ili izmjene spornog člana podnijela nadležnom ministarstvu.

”Na posljednjoj sjednici Odbora privrednici su se saglasili da se još jednom uputi ova inicijativa, i da se ukoliko ne postoje indicije nadležnih da se taj član ukine, da se bar izmijeni na način da se dozvoli da određen broj nedelja tokom godine bude radno, ili da se dozvoli rad tokom jedne smjene”, naveli su iz PKCG.

Praksa je, u međuvremenu, pokazala da neradna nedjelja ima mnogo nedostataka, kao što su selektivnost u primjeni, potrebe turista tokom ljetnje i zimske turističke sezone. Kada je neradna nedjelja uvedena, činilo se da niko nije zadovoljan, osim radnika. Pokušaji socijalnih partnera, Unije poslodavaca, sindikata i države, da dođu do dogovora koji bi zadovoljio sve strane, ostajali su bez rezultata. Nisu urodili plodom  ni pokušaji da se dogovori otvaranje trgovina makar tokom turističke sezone, uz dupliranje dnevnica radnicima koji rade nedjeljom.

Nedavno je saopšteno da su Unija poslodavaca Crne Gore i dvije sindikalne organizacije, nakon dugih pregovora, došle do dogovora da radnici za rad nedjeljom dobijaju između 70 i 80 odsto veću zaradu.  Ovo povećanje dnevnica za rad nedjeljom važilo bi za sve zaposlene osim za zaposlene u djelatnostima koje zahtijevaju neprekidan rad, odnosno rad u takozvanim “turnusima”.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com