EPCG u plusu 17 miliona, Aerodromi CG u minusu 3,7 miliona eura

Devet kompanija, koje posliju u okviru Ministarstva kapitalnih investicija, u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je pozitivno sa ostvarenim profitom od 26,4 miliona eura, dok je 11 kompanija imalo ukupni neto gubitak od 11,6 miliona eura, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu kapitalnih investicija Ana Tošanić Radunović.

Ona je na konferenciji za medije resornog Ministarstva gdje je predstavljen Izvještaj za I kvartal 2021. o poslovanju privrednih društava u većinskom vlasništvu države iz nadležnosti tog resora kazala da je najveću dobit za pola godine ostvarila EPCG i ona iznosi 17,1 miliona eura.

Slijede CGES sa 8,6 miliona eura zarade, Monteput sa 238.000 eura, Marina Bar sa 179.000 i Luka Bar sa 94.000 eura dobiti.

Najveći gubitak, kaže, ostvarili su Aerodromi i on iznosi 3,7 miliona eura.

“Kada uporedimo podatke sa 2019. i 2020. devet kompanija je poslovalo bolje u odnosnu na 2019, a 11 lošije. U odnosu na 2020. imamo 12 kompanija koje su poslovale bolje, i sedam koje su poslovale lošije. U totalu sva društva su ostvarila bolji rezultat”, kazala je Tošanić Radunović.

Primietan je, prema njenim riječima, trend oporavka u svim prvrednim djelatnostima. Najlošije, kako ističe, stoji pomorski saobraćaj.

“Očekujemo da će njihovi rezultati u nerednih pola godine biti bolji”, navodi ona.

Ukupni troškovi zarada, kaže Tošanić Radunović, su iznosili 54 miliona eura.

“Troškovi sponzorstava i donacija su iznosile jedan milion i veći su za 20 odsto u onosu na 2019. a 15 odsto u ondosu na 2020. Najviše je izdvojila EPCG”. kaže ona.

Najveći broj zaposlenih, kako dodaje, imaju CEDIS, EPCG, Rudnik uglja, ACG i ŽPCG.

ACG je zabilježio značajan broj pada novozaposlenih.

“Prosječne neto zarade su najviše u EPCG Beograd – 1 347 eura, a zatim slijedi To Montenegro sa prosječnom zaradom od 1 217 eura,dok je najniža u Željzničkoj infrastrukturi i iznosi 428 eura.”, istakla je Tošanić Radunović.

Na pres konferenciji predstavljeni su rezultati rada nekoliko odjeljenja Ministarstva kapitalnih investicija

Govoreći o rezultatima rada Odjeljenja za borbu protiv korupcije Milorad Milošević je upoznao predstavnike medija da je za osam mjeseci rada tužiocima predato 12 informacija o mogućem postojanju krivičnih djela, od čega se polovina (šest) informacija odnosilo na moguće zloupotrebe u željezničkim preduzećima Montecargo AD (tri) i Željeznička infrastruktura Crne Gore AD (tri).

Po dvije informacije predate tužiocima odnose se na Barsku plovidbu i Elektroprivredu Crne Gore, a jedna za Crnogorsku plovidbu i sumnjivi izvoz oko 2.664 tona rude boksita iz Nikšića za Češku. Odjeljenje je preventivno djelovalo i zaustavilo tendere vrijedne od 100 hiljada do 20 miliona eura u kompanijama, koje pripadaju resoru MKI, u čijim tenderskim dokumentacijama su prepoznati diskriminatorski postavljeni uslovi.

Odjeljenje za borbu protiv korupcije se takođe bavilo sumnjivom kupovinom i otplatom crnogorskih brodova u Baru i Kotoru na štetu poreskih obveznika, partijskim zapošljavanjem i nepotizmom prilikom zapošljavanja na željeznici, sumnjivim ugovorom o isporuci struje Toščeliku, sumjivim ugovorom o izdavanju dva broda Barske plovidbe, faličnom dokumentacijom na tenderima Željezničke infrastrukture, pretovaranju vozova Montecarga itd.

Miodrag Rašović je istakao da je Ministarstvo kapitalnih investicija, kroz anekse i raskidOkvirnih sporazuma, koje je zaljučio bivši menadžment Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ostvarilo uštede u korist Budžeta Crne Gore u 2021 godini u iznosu od oko 600 hiljada euraili za period trajanja okvirnih sporazuma i do 1,3 miliona eura.

Transparentnim postupcima javnih nabavki, indeks konkurentnosti postupaka javnih nabavki u ministarstvu se povećao što je rezultiralo boljim ponudama u korist ministarstva i ostvarivanjem ušteda koje idu i do 50%vrijednosti realizovanih postupaka u predhodnom periodu. Takođe, racionalnom potrošnjom, kontrolom i nadzorom nad trošenjem resursa sa kojima raspolaže MKI (kao što su potrošnja goriva, zakup poslovnih prostora…) ostvarene su značajne uštedekoje idu čak i do 40% vrijednosti utrošenih sredstava u 2020 godini.

Na kraju, ministar Bojanić je najavio da će se „Dani otvorenih vrata“ za medije u Ministarstvu kapitalnih investicija održavati svakog poslednjeg petka u mjesecu i pozvao novinare da prvom takvom danu prisustvuju već 24. septembra.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com