Hercegnovski hotelijeri očekuju veću posjećenost: Turisti najavili dolazak za jun - Volim Podgoricu

Hercegnovski hotelijeri očekuju veću posjećenost: Turisti najavili dolazak za jun

Prema informacijama Turističke organizacije Herceg Novi u ovom gradu trenutno boravi 2.013 registrovanih gostiju, što je za 1.827 više u odnosu na uporedni period lani, piše Dan.

Iako je trenutno u funkciji 15 hotela, gosti se radije opredjeljuju za smještaj u domaćinstvima, pa je tako u privatnom smještaju registrovano 1.313 gostiju, dok je u hotelima smješteno njih 700. Hosteli i autokampovi nemaju gostiju.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je optimista, a kako ističe, pozitivnim prognozama uveliko doprinosi trend smanjenja broja oboljelih od korona virusa, te dinamika vakcinacije stanovništva.

“Očekujem svakako da predstojeća ljetnja turistička sezona bude na nivou od 50 odsto u odnosu na 2019. godinu. Izgubili smo već jednu sezonu i nikako ne bi bilo dobro da i ovu 2021. godinu završimo na nivou na kojem smo završili i 2020. godinu. Herceg Novi je grad koji živi od turizma, ne bi mogao ni da se razvija, niti da napreduje”, smatra Katić.

Podsjetio je i da su 2018. i 2019. bile rekordne godine po broju otvaranja hotela u Herceg Novom, ali i po mnogim projektima, među kojima je i tek otvorena kuća nobelovca Iva Andrića.

“Mnogo stvari je urađeno i spremno za sam početak ljetnje turističke sezone, prije svega u kulturološkom ali i infrastrukturnom smislu. U tom dijelu mi smo spremni, a i komunalna preduzeća odrađuju svoj posao na zavidnom nivou kada je priprema za sezonu u pitanju”, ističe Katić i naglašava da je lokalna Turistička organizacija odradila brojne promocije na zapadnoevropskim tržištima, na ruskom, kao i prioritetnom tržištu regiona.

U hotelu Park u Bijeloj, koji je lani radio svega dvadeset dana, imali su najave za dolazak gostiju i za april, ali je njihov dolazak odgođen.

” Imali smo najave turoperatora da će već u aprilu početi gosti. Sve se to odgodilo za maj, pa za jun. Hotel Park otvaramo 28. maja i računamo da će prvi gosti biti Francuzi, a aktivni su i Izraelci koji su prvi završili vakcinaciju, tako da se nadamo da će jun biti početak sezone”, kaže Čedo Popović, direktor kompanije Carine u čijem je vlasništvu hotel.

Sve hotelske jedinice ove kompanije su spremne, ali zbog sveukupne situacije, svjesni su da će kapaciteti biti daleko slabije popunjeni.

“Kada krenemo sa radom, nismo sigurni da će hoteli biti popunjeni. Sve zavisi i od situacije u zemljama iz kojih nam dolaze gosti, kao što znate u Francuskoj nije sjajno stanje i ona je trenutno zaključana. Lično, bio bih zadovoljan kad bismo imali 30 odsto od onoga što smo imali 2019. godine”, kaže Popović.

Uvođenje kovid pasoša

Direktor marketinga hotela “Lighthouse” Jovan Mićunović ističe da je interesovanje gostiju odlično, ali da to u ovom trenutku ne znači baš ništa.

“Bilo je i prošle godine u ovom momentu odlično interesovanje pa sezone nije bilo. Ruski turoperator sa kojim sarađujemo još uvijek nema interesovanja za Crnu Goru. Ako budemo pratili stav EU o kovid pasošima, a vjerovatno ćemo morati, ne znam kakva će biti odluka naše države, ne vidim u tome ništa pozitivno po nas i definitivno će se na neki način to odraziti na ukupnu posjetu. Na naš hotel to će imati nešto manje uticaja jer većina gostiju dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Generalno takva odluka nije pozitivna po sve nas, jer, ili će se podići cijene smještaja, ili će gosti morati da pokažu da imaju jedan od testova ako nisu bili u mogućnosti da se vakcinišu”, ističe Mićunović.

Hotel ACD u Meljinama manjih je smještajnih kapaciteta, nije prekidao rad, a prve goste očekuje u junu.

“Bukiranje i dalje teče sporije i mahom se od sredine jula javlja veće interesovanje. Uglavnom su to individualne rezervacije, premda postoje i grupne, mada su turoperatori rezervisani zbog neizvjesne epidemiološke situacije i ne žele da se unaprijed obavezuju, zato očekujemo da će rezervacije biti u posljednjem trenutku, pred sam dolazak”, poručuju iz ovog hotela.

Prema riječima Nikole Mračevića, direktora marketinga Mediteranskog centra, trenutno u ovoj zdravstvenoj ustaniovi boravi malo više od 300 gostiju.

Pacijenti moraju imati negativan test ili ga mogu uraditi i po dolasku u Igalo. Očekuju domaće, ali i goste iz regiona zbog veoma povoljne ponude za tržište bivše Jugoslavije, kao i pacijente iz Rusije.

Dolazak pacijenata iz Norveške i Holandije nije izvjestan.

1 komentar

  1. An interesting discussion will probably be worth comment. I think that you can write more about this topic, it might not certainly be a taboo subject but usually individuals are inadequate to speak on such topics. To a higher. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com