Vakcinacija “USLOV SVIH USLOVA” za dolazak turista, gdje je Crna Gora?

U Crnoj Gori je do sada prvom dozom vakcinisano 39.496 građana, dok je drugu vakcinu primilo 19.881 što je oko 3,2 odsto ukupnog stanovništva.

U prvih pet prioritetnih kategorija za vakcinaciju protiv koronavirusa u Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, nalazi se 110 hiljada ljudi. 

Trenutno je Crna Gora na začelju evropske liste po broju vakcinisanih građana, međutim, situacija nije pretjerano dobra ni u, recimo Hrvatskoj, koja je članica EU. Jedina država regiona koja uspješno sprovodi proces vakcinacije, i po tome je u samom evropskom vrhu je Srbija. 

Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da se očekuje da masovna vakcinacija protiv korona virusa u Crnoj Gori počne do kraja aprila.

Kako sada stoje stvari, teško da će se ova najava ministarke realizovati, iz jednostavnog razloga – vakcina za masovnu vakcinaciju još nema. Dolazak većih količina vakcina najavljen je tokom naredne sedmice i ukoliko se to i dogodi, masovna vakcinacija bi mogla početi početkom maja. 

Da li je međutim, ovim tempom, realna procjena da će Crna Gora 

Nije to jedini problem. Odziv građana, odnosno prioritetnih grupa, za koje ima vakcina je slaba. Punktovi su spremi, ljubazni i predusretlljivi zdravstveni radnici dežuraju, ali onih koji žele da se vakcinišu je vrlo malo. 

Na ovo upozoravaju i zdravstveni radnici, ali i turističko ugostiteljski radnici koji s malo nade gledaju u predstojeću turističku sezonu. Ona će zavisiti i od stepena vakcinacije, odnosno poruke o bezbjednosti destinacije koju možemo poslati na emitivna tržišta. 

Hotelijer iz Budve Dragan Purko Ivančević rekao je da ako Vlada ubrzo ne riješi problem spore vakcinacije, teško će moći da dogovore sa bilo kim dolazak turista u Crnu Goru.

On je istakao da Crna Gora, i pored zahtjeva te grane privrede, nema COVID-hotele za turiste koji budu inficirani tokom ljetovanja.

Imunizacija turističkih radnika

“Svaka država je to riješila, a mi to još nemamo. Počev od imunizacije, i to je jedan od preduslova da se odrede hoteli u kojima će biti liječeni i smješteni zaraženi. Nadležni su obećali da će to biti riješeno, ali još nemamo ništa konkretno. Sve dok se ne riješi pitanje imunizacije i hotela za zaražene, ne možemo da ugovaramo dolazak turista”, kazao je Ivančević.

Kako tvrdi, pitanje svih pitanja je imunizacija direktnih učesnika u turizmu.

“Vlada mora da se potrudi da obezbijedi vakcine, a mi u turizmu da se što prije vakcinišemo i eliminišemo sve kontakte sa gostima koji im mogu ugroziti zdravlje”, istakao je Ivančević.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotela Splendid Željko Radulović rekao je da se neopravdano kasni sa vakcinacijom građana i turističkih radnika pred početak sezone. Kaže da je i u drugim državama situacija samo malo bolja.

“Kod nas kada su u pitanju turistički radnici iz Vlade najavljeno je da ćemo imati primat, posebno radnici koji će biti u direktnom kontaktu sa gostima. Nadam se da će se te najave realizovati i da ćemo do juna imati u većini slučajeva vakcinisane radnike”, rekao je Radulović.

On kaže da ako agencije krenu da dovode turiste, očekuju prve dolaske u junu.

Sezona “slamka spasa” za ekonomiju

Crna Gora je u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, sa javnim dugom koji je preko 100% odsto bruto društvenog proizvoda, kineskim kreditom za autoput koji nam kao mač visi nad glavom, a za koji sredinom godine dolazi rata za otplatu. 

Crnogorski zvaničnicu su, čak, javno priznali da nam prijeti nemio scenario da se Kina, ukoliko ne isplaćujemo rate u skladu sa ugovorom, naplati kroz uzimanje dijela teritorije odnosno nekog crnogorskog strateškog objekta. 

Crnogorska Vlada zatražila je i pomoć Evropske unije u otplati kredita, odakle su poslali jasnu poruku – EU ne preuzima kredite trećih strana.

Ipak, žele da pomognu Crnoj Gori, pa će pokušati da nađu način da se refinansira crnogorski kredit kineskoj Exim banci. Ovo, međutim, dolazi u obzir jedino ako se sa tim složi Exim banka. Da li će kineski kreditor popustiti i omogućiti refinansiranje ili će pokrenuti postupak “naplate”, tek ćemo vidjeti. 

U slučaju dobre turističke sezone, Crna Gora bi bila u značajno povoljnija. Aktuelna Vlada planira prihod od najmanje polovine prihoda iz, rekordne 2019. godine, što bi bilo preko 500 miliona eura. 

V.M- V.R.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com