SVE ŽENE DANAS TREBA DA URADE JEDNU STVAR: Vjerovanje na ovaj dan kaže da ćete tako imati MIR

Sveta prepodobna mučenica Evdokija živjela je u Iliopolju gradu Feničanskom za vrijeme carovanja Trajanova. Bila je najprije velika razvratnica, a potom pokajnica, isposnica i najzad mučenica. Ogromno bogatstvo je setkla neprihavtljivim ponašanjem, a onda joj je život mijenja iz korijena potpuno nesvjesno stari monah German.

Kada je došao poslom u grad, German je odsjeo kod jednog dobrog prijatelja hrišćanina čija kuća se dodirivala sa Evdokijinim domom. Svake noći bi po običaju monaškom čitati Psaltir i neku knjigu o Strašnome Sudu. Evodkiji su njegove riječi privukle pažnju i počela ga je vrlo pažljivo slušati. Utjerale su joj strah u kosti, te je poslala sluge da umole toga monaha da dođe kod nje.

German dođe, i među njima se otpočne dug razgovor o onome što je starac monah prošle noći čitao, i uopšte o vjeri i spasenju. Rezultat tih razgovora bude da Evdokija zamoli mjesnog episkopa da je krsti. Posle krštenja ona predade sve svoje imanje crkvi, da se razda siromasima, otpusti svoje sluge i robove, a ona se povuče u neki ženski manastir.

I tako se odlučno posveti sva monaškom životu, poslušanju, trpljenju, bdenju, molitvi i postu, da bude posle trinaest mjeseci izabrana za igumaniju. Prožive u manastiru pedesetšest godina, i udostoji se pred Bogom da joj Bog dade toliku blagodat, te i mrtve vaskrsavaše.

Кada nasta gonjenje hrišćana od nekoga kneza Vikentija, sveta Evdokija bi posječena mačem. Evo divnog primjera, kako jedan sud nečistoće može da se očisti, osveti i ispuni skupocijenim nebeskim mirisom, blagodaću Duha Svetoga.

Smatrala je da svaka žena mora da se iskreno pomoli za spasenje duše, kako bi imala mir u duši, što donosi i slogu u kući.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com