Patrijarh Porfirije na Vaskrs ručao sa beskućnicima (FOTO)

Na dan kada obilježavamo veliki hrišćanski praznik, Hristovo vaskrsnuće, Patrijarh Porfirije je ručao sa korisnicima crkveno-narodne kuhinje.

Ručak je upriličen u dvorištu crkvene kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva, a patrijarha je za stolom sačekalo 20 korisnika, većina njih bez krova nad glavom, prenosi RTS.

Nema opravdanja za odustajanja od života

“Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu… Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada… I ovaj današnji dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sledeći put da se nađemo da pjevamo, narodne srpske pjesme, možemo i strane”, poručio im je patrijarh.

Razgovarao je s njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju “sobu i kupatilo”.

Duboko sam pogođen susretu sa decom koja pate nezasluženo

Nakon razgovora sa ljudima koji su na margini društva, patrijarh je otišao u dječju kliniku “Tiršova”.

“Vidjeli smo da čovek može doći i u tom bezazlenom uzrastu u graničnu situaciju, između života i smrti. Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrijednost u svijetu, nego to podrazumijeva osjećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po mjeri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumijemo tajnu vaskrsenja Hristovog”, rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon obilaska.

Kako je rekao, u bolnici se najbolje vidi ta najdublja tajna, da ljubav znači staviti sve ono što imaš na raspolaganje za radost, za život, za ljepotu drugoga.

“Ja sam s jedne strane bio duboko pogođen susretu sa djecom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane i fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih onih koji rade u ovoj bolnici da sve što znaju i imaju stave na raspolaganje”, rekao je patrijarh.

“Ovdje smo se uvjerili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao, da je pokazao, da je dobro vrlina žrtva za bližnjeg nešto što vodi u preporod, u put vaskrsenja, veoma je važno da na ovakvim mjestima pogledamo u sebe, da pogledamo u druge i koliko smo spremni da jedinstveno nastupamo za boljitak svih nas”, koji je obraćanje završio pozdravom: Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

Diijaspora

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button