Danas je ljetnji Sveti Nikola, dan kad se vjeruje u čuda - Volim Podgoricu

Danas je ljetnji Sveti Nikola, dan kad se vjeruje u čuda

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Mladog Svetog Nikolu, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Nikole iz Mire u Bari, gdje i danas počivaju.

Mnoge porodice proslavljaju ovaj dan kao malu slavu, preslavu ili zavjetinu. Današnji praznik spomen je na prenos moštiju Svetog Nikole iz likijskog grada Mira u Bari, gdje se i danas nalaze.

Iako kalendarski ne pripada ljetu, ovaj dan se u narodu naziva i “ljetnji” Sveti Nikola.

Prema predanjima, pri prenosu moštiju desila su se mnoga čuda – iscijelili se bolesni, hromi i slijepi, gluvi i bjesomučni. Vjernici kažu da se čuda i danas dešavaju, pa se ovom svetitelju mole kada se nađu u nevolji ili bolesti. Mnogi hrišćanski hodočasnici danas odlaze u grad Bari.

U narodu ovaj datum je poznat kao “ljetnji” ili Mladi Sveti Nikola, ponegdje i kao Nikolice.

Prema narodnim vjerovanjima, ovaj proljećni praznik, vezan je za obrađivanje zemlje. Danas ne valja raditi nikakve kućne poslove. Ponegdje se, kao i za zimski Nikoljan, djeci daruju pokloni.

Ovaj svetitelj rođen je u gradu Patari, u oblasti Likije, na području današnje Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Njegovi roditelji, Teofan i Nona bili su znameniti ljudi, visokorodni i bogati i činili su mnoge milostinje prema siromašnima.

Ovaj svetitelj rodio se u maloazijskoj oblasti Likiji, u gradu Patari, oko 270. godine. Njegovi roditelji, otac Teofan i majka Nona imali su samo njega. Pri krštenju je dobio ime Nikolaj, što u prevodu znači pobjeditelj naroda. Duhovnom životu poučavao ga je stric Nikolaj episkop Patarski. Oni su se zajedno zamonašili u manastiru “Novi Sion”. Nakon smrti svojih roditelja, prodao je cijelo imanje i novac je razdijelio sirotinji. Neko vrijeme je bio sveštenik u svom rodnom gradu. Odlikovao se milosrđem, ali pošto je bio skroman, povukao se u samoću i bezmolvije da tako sačeka smrt.

Ljudi su ga još za vrijeme njegovog života smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć pri bolestima, nekoj nesreći ili nemoći. Hrišćani vjeruju da se on svima odazivao i da svima je pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svjetlost. U starosti se razbolio i preminuo 6. decembra 343. godine. Sveti Nikola se i slavi se toga dana, što je ustvari 19. decembar po starom kalendaru.

Hrišćani vjeruju da je sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se liječe bolesnici. Ovaj svetitelj je spasavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga moreplovci često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Na ovaj datum su sve lađe, gdje god se nalaze, bacale svoja sidra i do sjutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se, uoči praznika, često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slijepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Praznuje se kao dječji praznik kod katolika, tada djeca dobijaju poklone ukoliko su bila poslušna. Zaštitnik je grada Amsterdama i države Rusije.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe. Takođe, on je zaštitnik mnogih gradova i luka (posebno u Grčkoj i Italiji). U grčkom folkloru sveti Nikola se opisuje kao “Gospodar mora”. U modernoj Grčkoj i Srbiji on je jedan od najpoštovanijih svetitelja. Takođe, on je zaštitnik cijele države Grčke.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com