Grupa prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom od izuzetnog značaja za intenziviranje međuparlamentarne saradnje

Članovi Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom na čelu sa predsjednicom Grupe Brankom Bošnjak, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Jovana Ostojić sastali su se juče na radnom ručku sa ambasadorom Republike Jermenije u Crnoj Gori Nj.E. Ašotom Hovakimianom (Ashot Hovakimian).

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora konstatovano je da dvije države karakteriše kontinuirani trend prijateljskih veza, te da postoje sve pretpostavke za dodatno dinamiziranje interparlamentarne saradnje, ali i sveukupnih bilateralnih odnosa.

Ambasador Jermenije u Crnoj Gori Nj.E. Ashot Hovakimian istakao je zadovoljstvo povodom formiranje prve Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom, kao izuzetno efikasnog mehanizma za podsticanje sadržajnije saradnje na nivou dva parlamenta, te naglasio da će i jermenska strana načiniti isti korak. U kontekstu osnaživanja međuparlamentarnih veza, ambasador je ukazao na potrebu realizovanja parlamentarnih posjeta, koje su u prethodnom periodu izostale. Ambasador je, takođe, inicirao formiranje Društva Podgorica-Jerevan.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom Branka Bošnjak istakla je da Crna Gora i Jermenija tradicionalno gaje prijateljske veze, te da u svijetlu unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa treba dati dodatni impuls intenziviranju parlamentarne diplomatije, kako kroz aktivnosti grupa prijateljstva, tako i putem parlamentarnih posjeta na najvišem nivou. Predsjednica Bošnjak naglasila je i da bi saradnja na nivou univerziteta bila plodonosan korak ka dodatnom učvršćivanju veza dvije države.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić osvrnuo se na kulturno-istorijske veze Crne Gore i Jermenije, te u tom kontekstu istakao da bi se 175 godina od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca”, u jermenskom manastiru u Beču, trebalo adekvatno i obilježiti, te na taj način aktuelizovati kulturni most između Crne Gore i Jermenije.

Sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Jovana Ostojić iskazala je otvorenost za svaki vid saradnje sa Jermenijom, te istakla da je obilježavanje 175. godišnjice od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca” u planu za narednu godinu i u tom kontekstu ukazala na mogućnost zajedničkog djelovanja.

Tokom sastanka bilo je riječi i o unutrašnjim prilikama u Jermeniji kao i izazovima sa kojima se suočava na spoljašnjem planu, aktuelnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, te posljedicama izazvanim pandemijom kovid 19.

Radnom ručku prisustvovao je i uzeo aktivno učešće poslanik Vladan Raičević.

Nakon radnog ručka, upriličena je press konferencija, povodom 30 godina od nezavisnosti Jermenije, na kojoj su govorili potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa Jermenijom Branka Bošnjak i ambasador Jermenije u Crnoj Gori Nj.E. Ashot Hovakimian.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com