Jednoj od najvećih jahti na svijetu zabranjeno da isplovi iz Tivta

Ultraluksuzna superjahta “Pelorus”, najveći brod koji trenutno boravi u marini Porto Montenegro u Tivtu, iznenada je ovih dana dobio komandanta i posadu – sve crnogorske državljanine, prenose hrvatski mediji. Novi zapovjednik “Pelorusa” je iskusni kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta, a koji je krajem prošle nedjelje preuzeo tu dužnost od dosadašnjeg kapetana jahte – državljanina Južnoafričke Republike.

Superjahta čija se vrijednost procjenjuje na preko 150 miliona evra, trenutno je u nesvakidašnjoj situaciji jer je “Pelorusu” Inspekcija sigurnosti plovidbe Ministarstva kapitalnih investicija, nedavno izrekla zabranu ispovljavanja iz crnogorske marine Porto Montenegro zbog činjenice da je dio zaposlenih koji od njenog vlasnika po raznim osnovama potražuju novac, pokrenuo sudski spor pred Privrednim sudom u Podgorici.

Vlasnika broda je kako saznaje Boka News, pred Privrednim sudom prvo tužio njegov dosadašnji agent, a potom se tužbi pridružila i jedna kompanija iz Tivta, kojoj navodno nije plaćeno oko 200.000 evra računa za dosadašnji vez u marini i druge usluge pružene “Pelorusu”. Ta jahta je inače, u Tivat stigla iz Dubrovnika 7. decembra prošle godine, od kada je 115 metara dugi “Pelorus” vezan na kraju mola 1 Porto Montenegra, u dijelu marine namijenjenom za velike mega i super jahte.

Brod koji u redovnim oklonostima opslužuje čak 45 članova posade, u međuvremenu su napustili svi članovi posade, koji prema nezvaničnim informacijama, takođe potražuju novac od vlasnika jahte na ime neisplaćenih zarada za više mjeseci. Prošlog nedjelje po nalogu vlasnika, iskrcao se i dosadašnji zapovjednik-Južnoafrikanac, a po nalogu vlasnika jahte i preko pravnog zastupnika, brod je preuzela nova minimalna posada iz Crne Gore i novi zapovjednik, prenose ovaj crnogorski portal. Pet crnogorskih pomoraca i kapetan Čavor tako će čuvati ultraluksuznu jahtu koja spada među 30 najvećih na svijetu, do okončanja spora pred Privrednim sudom u Podgorici ili eventualne vansudske nagodbe.

– Kao vodeća svjetska marina sa strogom politkom povjerljivosti naših klijenata, nismo u mogućnosti da proslijedimo bilo kakve informacije o jahtama vezanim u marini, a koje se tiču njihovog poslovanja ili statusa – navodi se iz PR službe Porto Montenegra. Iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) nezvanično je potvtrđeno da “Pelorus” ima izrečenu zabranu isplovljenja iz Tivta izdatu od Inspekcije sigurnosti plovidne i da je jahti takvu privremenu mjeru izrekao i Privredni sud. Zbog toga je UPSUL u svom VTMIS sistemu za kontinuirano elektronsko praćenje situacije na moru u teritorijalnim vodama Crne Gore, stavilo tzv. filter na AIS signal “Pelorusa” što znači da je jahta vezana u Porto Montenegru, pod pojačanim nadzorom i da bi svako njeno eventualno neodobreno pomjeranje s veza u tivatskoj marini, odmah bilo evidentirano i informacija o tome proslijeđena lučkim vlastima i pomorskoj policiji.

“Pelorus” dužine 115, širine 18,3 i s gazom od 4,6 metara ima 584 bruto-tone, a plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva. Ova superjahta izgrađena je u Njemačkoj 2003. godine za jednog arapskog bogataša, koji ju gotovo odmah prodao ruskom tajkunu Romanu Abramoviću. On je “Pelorus” 2007. ostavio tadašnjoj supruzi Irini u brakorazvodnoj parnici. Jahta je potom na kratko bila i u vlasništvu kraljevske familije Al Nahijan iz Abu Dhabija, a trenutno je u vlasništvu kineskog milijardera iz Hong Konga, Semijuela Tak Lija, odnosno njegovog sina Samatura Li Kin Kana, prenosi portal “Boka News”.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button