Kanadska policija UHAPSILA 190 demonstranata, povratili kontrolu nad središtem grada (VIDEO) - Volim Podgoricu

Kanadska policija UHAPSILA 190 demonstranata, povratili kontrolu nad središtem grada (VIDEO)

Kanadska policija razbija stakla na napuštenim vozilima u centru prestonice kako bi ih odvukla sa puta, a gradski radnici čiste smeće na ulicama Otave. Ona je  bila paralisana parkiranim kamionima i logorovanjem demonstranata na ulicama više od tri nedelje, u znak protesta protiv mjera ograničenja uvedenih protiv koronavirusa, prenosi Nova S.

Kanadske vlasti su sredinom jutra naznačile da su uhapsile 190 demonstranata i odvukle pedesetak vozila u središtu Otave. Policija je gotovo povratila kontrolu nad središtem grada, paralizirana na 24 dana od strane kamiondzija koji su se protivili zdravstvenoj politici kanadske vlade.

Policija je juče upotrebila biber sprej i šok bombe kako bi istjerala uporne demonstrante koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i pored kancelarije premijera.

Grupice ukopanih, najupornijih demonstranata i dalje su, međutim, ostale.

Neki od uhapšenih nosili su pancire, a u torbama i vozilima imali su dimne bombe i druga priotehnicka sredstava, saopštila je policija.

Postavlja se visoka ograda oko kanadskog parlamenta.

Kako podsjeća britanska agencija, demonstranti su prvobitno željeli da se ukine obavezna vakcinacija za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Trudoa i vlade.

U pokušaju da zaustavi proteste Trudo se u ponedeljak pozvao na posebne ovlašćenja koja mu omogućavaju uvođenje privremenih mjera, među kojima su i ovlasti za zamrzavanje računa bez sudskog naloga onih za koje se sumnja da podržavaju blokade.

Policija je najavila višemjesečnu istragu tokom koje će nastojati da identifikuje demonstrante kojima, kako je najavljeno, sliejde finansijske sankcije i krivične prijave.

Pored toga, danas se i u Njemačkoj održao protest protiv “kovid tiranije” i podrška protestima u Kanadi.

Kanada od početka pandemije spada u države s najrigoroznijim pandemijskim pravilima, a iako je Trudo demonstrante u Otavi nazvao “manjinom”, njihov protest, nazvan “Konvoj slobode” počeo je značajno da mijenja javno mnenje, a dio provincija je ublažio restriktivne mjere.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com