KRIVOKAPIĆ: Predložio sam smjenu ministra Leposavića, ovo je pokušaj rušenja Vlade iznutra (VIDEO)

Tražio sam ostavku ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, ali on je ostao dosljedan u svom stavu, donio sam tešku odluku da prdložim razriješenje člana Vlade, kazuao je Zdravko Krivokapić na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije. 

On  je prethodno, kako je rekao, dva puta tražio od Leposavića da podnese ostavku. 

Krivokapić je rekao da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanu bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

“Ovo je najteža odluka koju sam donio u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nijesmo prebolovali dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji”, istakao je Krivokapić.

Kazao je da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

“U nedjelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao. Ali je njegova izjava u ponedjeljak bila na istom fonu. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam donio Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovjek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

“On je ministar na osnovu svoje biografije. Ali, ničija biografije ne smije biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja – da li ja dobro vodim vladu, da li je vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovjek može biti važniji od vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema za 30 godina, onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovdje svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donijela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami ili neko drugi”, rekao je Krivokapić.

On, kako kaže, nije odugovlačio i u nedjelju je imao jasan stav i reagovao u ponedjeljak. 

“Neko kaže, ta izjava je nedostojna. To je bio moj pokupšaj da mu dam šansu koju on nije iskoristio. dosadašnja praksa vlasti je bila takva da po svaku cijenu štiti onoga ko je napravio grešku”, rekao je Krivokapić. 

“Ja nosim breme koje je nasleđe i koje je toliko teško da vam ne mogu opisati. Ali ću ga nositi dokle to god bude potrebno. Oni koji čitavog života traže dlaku u jajetu, oni će je pronaći”, kazao je.

On je rekao i da odluku o smjeni Leposavića nije donio pod pritiskom stranih ambasada i opozicije i da nije odugovlačio sa odlukom. 

“Ja već danass šaljem predlog Skupštini za razriješenje člana Vlade. Ne znam kakav će biti stav Skupštine, ali mislim da je obaveza Skupštine da ispoštuje stav premijera. Mislim da se ne stvara nova većina, i ne može proći priča kako se DPS vratio sa 40 posto glasova osvojenih u Nikšiću”, kazao je Krivokapić. 

Tražio je “razumijevanje za ovu odluku”. 

“Ne mogu da ne brinem o svojim saradnicima, da im ne dam šansu. Ja nemam kameno srce. Moje srce je okrenuto ka čovjeku. Ovo nije pitanje ko je drugačiji, nego šta će biti od svega ovoga. Tvrdim da je ovo pokušaj rušenja vlade iznutra, i na tome rade mnogi, predstavnici vladajućih partija i DPS, i osjećam pipke hobotnice koje ne možemo da odsiječemo. Stvaraju se dva bloka, utrasrpski i ultra komitsko patriotski”, kazao je Krivokapić.

“Umjesto da se bavimo budućnošću mi ćemo se izgleda vječito bavimo prošlošću. Nemojte misliti da je ovo lijepih dana. Čekaju nas sve teži dani, u svakom pogledu. Suzbijete pandemiju napadaju nas zbog bezbjednosti. Prođe to, napadaju nas zbog ministra i to oni koji su mnogo šta radili”, kazao je Krivokapić.

“Građani, recite ako smatrate, ja ću vas priv poslušati i otići da moja noga ne kroči bolo gdje u politiku. Smatrao sam da će grčka filozofija politika naći priomjenu u Crnoj Gori, lai sam se prevario”, kazao je. 

Zamolio je da se svi uključe u izmjenu izbornog zakonodavstva. Svi, kazao je, kupuju glasove. 

“Zašto je napad sa svih strana baš na ovu Vladu, udari, podmetanja, laži. Niko se ne osvrće na poslaničko pitanje, kako može biti premijer neko ko je glasao za zajedničku državu. Dajte da napraivmo pomirenje. Čitavog života me bije glas da sam neopredijeljen. Ne kajem se što sam rekao za koga sam glasao. Zašto je to problem? Dajte da svi radimo posao odgovorno i dostojanstveno na korist ove države”, kazao je Krivokapić.

Iako je najprije zakazana za 9 časova, a potom odložena za 11h, vanredna konferencija za medije premijera Zdravka Krivokapića još nije počela. 

Premijer Zdravko Krivokapić vanredno će se obratiti javnosti danas u 11 časova.

Konferencija je prvo bila zakazana u 9 časova. 

Iz Vlade nije saopšteno šta je povod vanrednog obraćanja.

loading...

1 komentar

  1. Koliko mi je poznato da UN, SB pa ni prošla ni ova Vlada CG nijesu donijeli rezoluciju da se u Srebrenici desio genocid. Shodno tome mišljenja sam da je čovjek na postavljeno pitanje izneo svoje mišljenje i stav jer nema vladinog. Priznajem da mu je odgovor suviše iskren i ne diplomatski, ali treba priznati da je i to hrabrost u današnje vrijeme. Koliko se sjećam on nije negirao ratni zločin već genocid, a po definiciji i međunarodnom pravu zna se šta je genocid. Pametnom dosta. Da se radi o ministru za vreme Milove Vladavine niko ga nebi dirao ni napadao, i ako oni sada pokušavaju da proture usvajanje rezolucije o Srebrnenici u skupštini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button