KURTI: Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, nema sličnosti sa ukrajinskim regijama

Kosovski premijer Aljbin Kurti tokom boravka u Čikagu, na poziv Odsjeka za albanologiju održao je predavanje na temu Kosova i Balkana, prenosi Reporteri.

“Hladnokrvni vojnici koji neselektivno muče, siluju i ubijaju. Spaljeni leševi i masovne grobnice su slike i stradanja Kosova prije dvadeset tri godine i Ukrajine danas”, rekao je Kurti.

On je dodao da je zbog toga Kosovo pokazalo solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom od prvog dana.

“Prvi smo se pridružili Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Nismo oklijevali da izrazimo spremnost da prihvatimo do 5.000 izbjeglica i obezbijedili smo smještaj i radni prostor za 20 ukrajinskih novinara, kazao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Povodom pokušaja Kremlja da Kosovo iskoristi kao presedan za ruske akcije u Ukrajini, Kurti je rekao “da to nije ništa drugo do laž, da nema dokaza o sistematskom nasilju nad etničkim Rusima u Ukrajini, te da je poređenje sa Kosovom predaleko da ima bilo kakvu kritičnu vrijednost”.

“Korišćenje Kosova kao primjera za opravdanje intervencije u Ukrajini nije ništa drugo do neznanje i direktan napad na istinu, čovječnost i zdrav razum. To pokazuje potpuno zanemarivanje međunarodnog prava i odgovornost da se poštuju vitalne međunarodne norme koje imaju za cilj da osiguraju da međunarodna zajednica nikada više neće uspjeti zaustaviti zločine genocida, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”, rekao je Kurti.

On je dodao da nakon 23 godine od NATO intervencije, Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu.

“Kosovo je priča o demokratskom uspjehu regiona i zato ga treba podržati da postane članica NATO-a, Evropske unije i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija bez ikakvog daljeg odlaganja”, rekao je on i dodao da bi poništavanje napretka na Kosovu bilo jedina velika pobjeda koju bi Putin želio.

“To je i razlog njegove nerazumne fiksacije na našu zemlju”, kazao je Kurti.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com