MISTERIJA NA ŠĆEPAN POLJU: Niko ne zna zašto granica “PROPUŠTA” u jednom pravcu, ali ne i u drugom

Misterija na graničnom prelazu Šćepan Polje, na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegnovine traje već mjesecima, a niko nema odgovor na jednostavno pitanje – zbog čega je ovaj granični prelaz “propusan” iz Crne Gore u BiH, ali ne i obratno!

Naime, putnici koji idu u BiH mogu ovuda da uđu u susjednu državu, ali ne mogu ovuda i da se vrate u Crnu Goru! Od Šćepan Polja do Foče je svega 20-ak kilometara, a oni koji iz Foče žele i da se vrate u Crnu Goru, moraju preko graničnog prelaza Ilino brdo kod Trebinja. Umjesto 20, moraju preći put od čak 200 km.

Osim toga građani koji se vraćaju u Crnu Goru do skoro su morali to da učine u roku od 48 sati, jer su, u protivnom, morali imati negativan PCR test.

Granični prelaz na Šćepan Polju za ulazak u Crnu Goru nije bio otvoren ni u periodu kada su mjere NKT-a bile ublažene.

Ovaj granični prelaz dobio je status “misterioznog” jer uprkos brojnim upitima, i apelima, niko nije uspio da sazna zbog čega se građani – a to najviše pogađa mještane pograničnih sela u Crnoj Gori koji često odlaze u Foču – prisiljavaju da umjesto 20, putuju 200 kilometara prilikom povratka u Crnu Goru.

VOP se, sa ovim pitanjem prvo obratio ambasadi BiH u Crnoj Gori, odakle su nam rekli da je to pitanje u nadležnosti države Crne Gore. Sa istim pitanjem smo se obratili Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, ali nismo dobili odgovor. VOP je pitanja uputio i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, odakle su nas uputili na MUP BiH, odakle su nam saopštili da pitamo MUP Crne Gore.  I tu se krug zatvorio.

I dok granični prelaz Šćepan Polje već ulazi u legendu kao misterija pivskog kraja, ovako prolaze oni koji žele da ovuda odu u BiH i vrate se istim putem:

“Prije nekoliko dana poslovno sam išao za Sarajevo, na graničnom prelazu Šćepan Polje carinik mi je rekao da se može ući u BIH na tom graničnom prelazu, ali ako želim da se vratim nazad u CG to morajm preko Trebinja.To mi je prouzrokovalo veliki problem, jer sam morao u Crnu Goru da se vratim putem koji je oko 200 km duži. Takođe mi je rečeno da moram da se vratim u roku od 48 sati jer u protivnom plaćam test koji košta 40 eura” ispričao je čitalac portal Volim Podgoricu VOP, nakon čega smo pokušali da dobijemo odgovore na prosto i logično pitanje – zbog čega jedan granični prelaz propušta putnike u jednom pravcu, a one koji žele da se preko istog vrate, šalje na drugi granični prelaz, pri tome deset puta uvećavajući dužinu puta, ali i troškove?

Napomena: Nakon objavljivanja teksta, nekoliko čitalaca nam se javilo sa informacijom da je proteklih dana prešlo granicu na Šćepan Polju, kao i da su se vratili istim putem. Kako je čekanje na odgovore od nadležnih trajalo duži vremenski period, vjerovatno je i misteriozni problem u međuvremenu riješen. 

M.Komlenac

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button