MVP: Vlahović odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador u Vatikanu

Opozvani ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović svojim kontinuiranim postupanjem odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Vlahović, kako navode, time zanemaruje odluke Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, saopštenje Kabineta predsjednika, kao i mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

“Zbog svega navedenog, privremeni otpravnik poslova je bio prinuđen da se obrati diplomatskom protokolu Svete Stolice za asistenciju, kako bi mu bilo omogućeno da obavlja dužnost šefa ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva”, navodi se u saopštenju MVP. Ministarstvo vanjskih poslova predložilo je prošle nedjelje Gojka Čelebića za otpravnika poslova u Vatikanu.

“U skladu sa odlukom Vlade, procedura opoziva ambasadora Miodraga Vlahovića pokrenuta je 18. decembra prošle godine, nakon čega je o ovom pitanju postignut dogovor potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova sa predsjednikom države 26. januara 2021. godine. Prošle sedmice, skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje na predlog Vlade za opoziv osam ambasadora, među kojima je i Vlahović. Ministarstvo vanjskih poslova je, u međuvremenu, uputilo privremenog otpravnika poslova Gojka Čelebića da preuzme dužnost u Vatikanu do dolaska novog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu”, objašnjavaju iz MVP. 

“Radi istinitog informisanja javnosti, napominjemo da procedura nije prekršena slanjem verbalne note zemlji prijema da je ambasador Vlahović završio mandat u toj državi. Ministarstvo vanjskih poslova je, prethodnih 15 godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore, uvijek i shodno diplomatskoj praksi, prvo obavještavalo državu prijema o završetku mandata ambasadora, nakon čega je predsjednik države, po povratku ambasadora u zemlju, potpisivao ukaz o opozivu”, navodi se u reagovanju MVP.

loading...

2 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button