POPIS NAREDNE GODINE, JOŠ SE NE ZNA KADA: Poslanici o predlogu Zakona o popisu - Volim Podgoricu

POPIS NAREDNE GODINE, JOŠ SE NE ZNA KADA: Poslanici o predlogu Zakona o popisu

Poslanici crnogorskog parlamenta u utorak će raspravljati o predlogu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Usvajanje ovog Zakona uslov je za održavanje popisa, što se, makar se tako najavljuje planira naredne godine u periodu između maja i septembra.

Preporuke međunarodnih organizacija su, međutim, da popis ne treba održavati u izbornim godinama, a naredne godine su izvjesni predsjednički izbori, a mogući su i vanredni parlamentarni izbori.

Zakon o popisu bi trebalo da odredi vrijeme održavanja nejvećeg statističkog istraživanja, ali i da sadrži odrednicu koja se zove “referentni momenat” kojom se u sat precizira kada se bilježi presjek stanja u društvu. Na primjer, ako je za referentni momenat određen 31. januar u ponoć, a popis traje narednih mjesec dana, djeca rođena nakon tog trenutka neće biti popisana.

U Crnoj Gori je posljednji popis održan 2011. godine, a praksa je da se realizuje svakih deset godina.

Iako je  bio planiran za 2021. godinu, popis nije mogao biti sproveden zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa. Iz tadašnje Vlade, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem rečeno jeda za popis “nema tehničkih uslova”.

Burne reakcije stigle su tada iz Demokratskog fronta koji je opstanak Krivokapićeve Vlade uslovljavao održavanjem popisa. Naime, DF, kao vodeći konstituent vladajuće većine, ocijenio je da je neodržavanje popisa stanovništva do kraja godine direktno usmjereno protiv srpskog naroda u Crnoj Gori.

Više nevladinih organizacija oglasilo se tražeći da se iz popisa izbace pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kako bi se izbjegla njegova politizacija, ali ovaj predlog nije naišao na odobravanje.

Zakonodavni odbor utvrdio je, krajem oktobra, većinom glasova da je vladin Predlog zakona o popisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Predstavnik predlagača, ministar finansija Aleksandar Damjanović, rekao je da bi popis u Crnoj Gori mogao da bude održan najranije u maju pa do jeseni naredne godine.

Vlada Crne Gore dostavila je Parlamentu početkom juna Predlog zakona o popisu, koji je utvrdila na sjednici 2. juna.

Popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se, između ostalog, podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori.

Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva od oko 3,3 miliona eura.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com