Radulović na sastanku šefova diplomatije država SEECP-e

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović boraviće od 16. do 20. juna u Antaliji, u Turskoj i učestvovati na sastanku šefova diplomatija zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i Antalijskom diplomatskom forumu. Radulović prisustvuje sastanku SEECP na poziv turskog kolege Mevluta Čavušoglua.

“Ministarski sastanak će se, u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Republike Turske, održati u Antaliji, 17. juna 2021. godine, kao prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim dešavanjima i izazovima u regionu Jugoistočne Evrope, modelima intenzivnijeg regionalnog povezivanja, te perspektivi procesa proširenja EU. Ministri će odobriti Zajedničku deklaraciju SEECP, Godišnji izvještaj generalnog sekretara RCC i Strategiju JIE 2030. Takođe, na sastanku će biti donijeta odluka o (re)izboru novog generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), za period 2022-2024”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U MVP-u su istakli da učešće delegacije Crne Gore, koju će predvoditi Radulović, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica SEECP predstavlja dobru priliku za dalju promociju napretka i ostvarenih rezultata Crne Gore na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu.

U okviru završnih sastanaka turskog predsjedavanja SEECP 2020-2021, ministar vanjskih poslova Crne Gore će učestvovati i na Antalijskom diplomatskom forumu na temu „Inovativna diplomatija: nova era, novi pristupi“, koji će se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana održati u Antaliji, 18-20. juna 2021. godine.

Antalijski Diplomatski forum se prvi put održava u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, a pod pokroviteljstvom predsjednika Režepa Tajipa Erdogana i na inicijativu ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua. Tokom foruma, Radulović će učestvovati na panelu “Susjedi VIDE zajedno: Budućnost Evrope“.

Na marginama ministarskog sastanka i foruma planirani su sastanci sa zvaničnicima zemalja učesnica na pomenutim događajima.

“Učešće delegacije Crne Gore na Antalijskom diplomatskom forumu, koju će predvoditi ministar Đorđe Radulović, dodatan je impuls u pravcu snaženja odnosa Crne Gore i Republike Turske, kao zemlje sa kojom u kontinuitetu razvijamo prijateljske i partnerske odnose. Ovom prilikom predviđen je i bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Turske, kojom prilikom će biti potpisan Memorandum o saradnji između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Republike Turske u domenu protokolarnih poslova, kao i inauguracija Počasnog konzulata Crne Gore u Antaliji”, zaključeno je u saopštenju.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button