OTKRIVENO: Korona bila prisutna prije prvih zvaničnih slučajeva?

Najmanje sedam ljudi u pet američkih država zaraženo je korona virusom nedjeljama prije nego što su te države prijavile svoje prve slučajeve, pokazalo je veliko novo vladino istraživanje, ukazujući na prisustvo virusa u zemlji već u decembru 2019. godine.

Učesnici koji su prijavili antitijela protiv SARS-CoV-2 vjerovatno su bili izloženi virusu najmanje nekoliko nedjelja prije nego što je uzet njihov uzorak jer se antitijela pojavljuju tek poslije oko dvije nedjelje od infekcije, rekli su istraživači, prenio je Rojters.

Uzorci su stigli iz Ilinoisa, Masačusetsa, Misisipija, Pensilvanije i Viskonsina i bili su dio studije koja je pokrivala više od 24.000 uzoraka uzetih za istraživački program Nacionalnog instituta za zdravlje između 2. januara i 18. marta 2020.godine.

Od sedam uzoraka tri su bila iz Ilinoisa, gdje je prvi potvrđeni slučaj korona virusa prijavljen 24. januara, dok su preostale četiri države imale po jedan slučaj.

Uzorci učesnika u Ilinoisu prikupljeni su 7. januara, a iz Masačusetsa 8. januara.

Podaci sugerišu da je virus bio prisutan u americkim državama daleko prije nego što su se pojavila žarišta i područja koja su smatrana ulaznim tačkama virusa u zemlju, navodi se u studiji.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button