Vlada pada, šta sada?

Već i ptice na granama u Crnoj Gori pjevaju da nas čekaju i vanredni parlamentarni izbori, moguće već u maju, zajedno sa lokalnim izborima u velikom broju opština

Građanski pokret URA podnio je juče inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića, a ona će najvjerovatnije biti razmatrana na vanrednoj sjednici parlamenta početkom februara. Da bi Vladi Zdravka Krivokapića bilo izglasano nepovjerenje, potrebno je da inicijativu podrži 41 poslanik, što je gotovo izvjesno.

Iako je najavljeno formiranje manjinske vlade, trenutno je upitno da li će se ono i dogoditi. Naime, već su se oglasili i eksperti za ustavno pravo, Blagota Mitrić i Đorđije Blažić, koji tvrde da bi formiranje nove vlade u mandatu iste parlamentarne većine bilo kršenje Ustava Crne Gore. Od strane onih koji se gromoglasno zalažu i bore za – vladavinu prava. I čiji je prvi zadatak da poštuju Ustav.

Kršenje Ustava

Mitrić navodi da “po Ustavu CG nije moguća tzv. manjinska Vlada. Ustav CG nema ni jedno jedino slovo o manjinskoj Vladi, niti Vladi nacionalnog i drugog jedinstva, ni ekspertskoj Vladi, ni Vladi pomirenja, niti bilo kojoj drugoj Vladi, osim one koja je propisana članom 2 Ustava CG, koji glasi: (citat)) “Nosilac suverenosti je građanin koji ima crnogorsko državljanstvo. Građanin ostvaruje vlast neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima u skladu sa Zakonom.”

Blažić, takođe, tvrdi da “ustavne odredbe ne dozvoljavaju da se u toku mandate skupštine bira nova vlada, sa novim premijerom”.

“Može da se izvrši tzv. rekonstrukcija vlade u mandatu ovog parlamenta”, objasnio je Blažić.

Ipak, ni kršenje Ustava, kada je u pitanju Crna Gora, nije “greda” i to objašnjava Mitrić:

“Neoprostiva je činjenica da je u praksi bilo formiranja raznih Vlada dogovorom partijskih vrhuški, koje je Skupština prihvatala, i sve su one protivustavno vršile svoja ovlašćenja, ali je to bilo moguće jer CG ni tada, ni sada nema Ustavni sud, osim “na papiru”, ali to nimalo ne može imati ustavnopravnog značaja za ovu “IZREKU” o tzv. manjinskoj Vladi”.

Koraci

Dakle, prvi korak do manjinske vlade je rušenje aktuelne Vlade, što podržava velika većina parlamenta, pa i oni koji za to neće glasati.

Drugi korak je – prekršiti Ustav Crne Gore i napraviti vladu koju najviši pravni akt države – ne poznaje.

Treći korak je vjerovatno i najteži – ubijediti ogoman broj građana da manjinska vlada koju u parlamentu podržava Demokratska partija socijalista, radi u njihovom interesu, a ne u interesu DPS-a.

Šta ako se manjinska vlada suoči sa uličnim otporom, i umjesto evropskim integracijama i hapšenjem organizovanih kriminalaca, kako najavljuje, bude morala da se bavi hapšenjem demonstranata i odblokiravanjem saobraćajnica?

Već sinoć su u Podgorici organizovani protesti za “odbranu narodne volje”, a najavljen je i njihov nastavak već večeras. Na protestu, za koji se ne zna ko ga je organizovao, su viđeni predstavnici Demokrata, Ujedinjene CG i Prave Crne Gore, ali ne i Demokratskog fronta.

Ko je s kim

Najbrojniji poslanički klub dosadašnje parlamentarne većine, DF, za sada djeluje prilično “relaksirano”, što im nije svojstveno, za razliku od Demokrata koje su najoštrijim riječima optužile GP URA i Dritana Abazovića za “izdaju”, prodaju, kolaboraciju sa DPS-om i prekrajanje narodne volje.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, ocijenio je i da je formiranje manjinske vlade – puč.

I Andrija Mandić, lider DF-a, juče je pojačao ton i kazao da kriza vlasti traje već više od šest mjeseci. DF se, kako je naveo, zalagao da se riješi kriza, jer Vlada nije imala podršku parlamentarne većine.

“Ideju o rekonstrukciji Vlade koju su pokrenule Demokrate spriječena je od tri poslanika URA, nakon toga nova ideja koju je pokrenuo DF nije dobila podršku parlamentarne većine i mi smo kao DF saopštili da bi najbolje rješenje bilo raspisivanje izbora, koje bi pripremila tehnička vlada. Nažalost, oni koji su spriječili da dođe do rekonstrukcije Vlade, danas pokreću inicijativu za smjenu ove vlade, tako što prosto hoće da promijene izbornu volju građana”, kazao je Mandić za Javni servis.

Konstatuje da je većinska volja građana iskazana na izborima 30. avgusta bila da oni žele DPS u opoziciji.

“Kriza u Vladi je poprimila takve razmjera da je održavanje ovog kabineta nemoguće. Tako teške optužbe da predsjednik Vlade sumnjiči potpredsjednika da je povezan sa narko kartelom, a potpredsjednik premijera da je povezan sa švercom cigareta, onda tu više nema zajedničkog rada i nemoguće je održati stabilnost u takvoj Vladi”, smatra Mandić.

Poručuje da ono što se može zajednički uraditi je da se ne dozvoli promijena većinske volje građana od 30. avgusta 2020.godine.

“Kako će se stvari razvijati narednih dana poslije ove inicijative, teško je pretpostaviti. Registrujemo veliko ogorčenje ljudi koji su podržali vladajuće stranke. Mi sa ove distance razmišljamo da nije bilo slučajno što nije dozvoljena rekonstrukcija Vlade u okviru parlamentarne većine za koju smo se zalagali”, naglašava Mandić.

Šta nas čeka

Već i ptice na granama u Crnoj Gori pjevaju da nas čekaju i vanredni parlamentarni izbori, moguće već u maju, zajedno sa lokalnim izborima u velikom broju opština. Politički subjekti, kako vlast, tako i opozicija, pokušavaju da se što bolje pozicioniraju, a ono što je ogromna prednost je svakako vlast koja omogućava (zlo)upotrebu državnih resursa.

Tako je radio DPS sa svojim satelitskim partijama, isto to radi aktuelna vlast koja nemilice zapošljava svoje kadrove, braću, sestre, tetke, strine…. po dubini, i širini, a svaki zaposleni nosi i “minimum” četiri glasa.

Nova vlada, pa i manjinska, značila bi i nove “prekompozicije”, nova dubinska zapošljavanja i zauzimanje izbornih busija.

Naravno, opet preko leđa “dragog naroda”.

V.R.

 

loading...

2 komentara

  1. We're a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
    Your web site offered us with useful info to work on. You have performed an impressive job and our entire group will likely be thankful to you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com