Za pet godina jezik u ličnoj karti promijenilo 31.538 građana - Volim Podgoricu

Za pet godina jezik u ličnoj karti promijenilo 31.538 građana

U posljednjih pet godina promjenu jezika na ličnoj karti promijenilo je 31.538 građana, a na pasošu 21.562, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljeni Portalu RTCG.

Iz MUP-a kažu da se obrazac lične karte štampa na crnogorskom i na engleskom jeziku i popunjava na crnogorskom jeziku, a za građane koji u službenoj upotrebi koriste srpski, bosanski, albanski ili hrvatski jezik, sadržaj obrasca lične karte i podaci unose se i na tim jezicima, osim imena i prezimena koji se unose na jeziku i pismu podnosioca zahtjeva, ako on to zahtijeva.

Prema podacima MUP-a, u posjednjih pet godina ličnu kartu i pasoš na crnogorskom jeziku (ćirilično pismo) tražio je 5.542, odnosno 2.773 građanina.

Ličnu kartu i pasoš na srpskom jeziku tražilo je 18.880, odnosno 10.263 građana, na albanskom 5.305, odnosno 6.345 građana.

Zahtjev za izdavanje lične karte i pasoša na hrvatskom jeziku tražilo je 409, odnosno 218 građana, a na bosanskom taj broj iznosi 1.402 za lične karte i 1.900 za pasoše.

Podaci MUP-aPodaci MUP-a
“U slučaju kad građanin zahtijeva unošenje prezimena i imena u obrazac lične karte na jeziku i pismu, u skladu sa prethodno opisanim, danom izdavanja lične karte, po službenoj dužnosti, izvršiće se unos prezimena i imena na tom jeziku i pismu i u matični registar rođenih”, saopšteno nam je iz MUP-a.

Naglašavaju da prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte ili pasoša, građanin može zahtijevati promjenu jezika i pisma u navedenim dokumentima, shodno odredbama Zakona o ličnoj karti, kao i Zakona o putnim ispravama.

“Podsjećamo da je u područnim jedinicama i filijalama Ministarstva unutrašnjih poslova, u prostorijama u kojoj građani podnose zahtjev za izdavanje lične karte, na vidnom mjestu, u okviru šalter službe istaknuto obavještenje o pravu građanina da mu ime i prezime u sadržaju obrasca lične karte, bude unijeto na jeziku i pismu koje zahtijeva”, zaključuju u MUP-u.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com