Bečić – Jilmaz: Turska nastavlja da pruža punu podršku CG u oblasti OBRAZOVANJA

Prilikom učešća na Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope u Antaliji, u Republici Turskoj, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić se susreo sa počasnim konzulom Crne Gore u toj zemlji, Huseinom Erkanom Jilmazom, saopštili su iz Skupštine Crne Gore.

“Tom prilikom predsjednik Bečić je istakao da Crna Gora i Republika Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne odnose, te da se nivo saradnje i komunikacije u gotovo svim oblastima kreće uzlaznom putanjom. On je kazao da Crna Gora ima čak dva diplomatsko – konzularna predstavništva u Republici Turskoj, što je jasan pokazatelj odlučne namjere za streteškim unapređenjem bilateralnih odnosa između dvije zemlje” navodi se u saopštenju Skupštine CG.

Predsjednik Bečić je izrazio uvjerenost da će novootvoreni Konzulat u Antaliji, na čijem čelu je gospodin Jilmaz, dati značajan impuls jačanju privrednih i sveukupnih odnosa između Crne Gore i Republike Turske.

Kako je istakao, poslovne reference i ugled koji počasni konzul uživa u Republici Turskoj, garant su intenzivnije saradnje na polju ekonomije i turizma, posebno imajući u vidu sve veću zainteresovanost turskih državljana za ulaganja u Crnu Goru.

Predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo činjenicom da turska Vlada u kontinuitetu pruža punu podršku Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz program stipendiranja studenata iz Crne Gore na turskim univerzitetima.

“Neraskidivu sponu i važan razvojni potencijal saradnje dvije zemlje čine iseljenici iz Crne Gore nastanjeni u Republici Turskoj, kao i turska dijaspora u Crnoj Gori“, istakao je predsjednik Bečić.

Izražavajući zadovoljstvo povoljnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, predsjednik Bečić je uputio poziv građanima Republike Turske da posjete Crnu Goru i uvjere se u njene zadivljujuće prirodne ljepote i tradicionalno gostoprimstvo. On je saopštio da su ispunjene sve pretpostavke da, za razliku od prošlogodišnje, kada su državne granice bile zatvorene, ova turistička sezona bude znatno bolja i uspješnija.

Počasni konzul Crne Gore u Antaliji Husein Erkan Jilmaz je, izrazivši veliko zadovoljstvo susretom, istakao posebnu čast na prilici da posvećeno radi na inteziviranju odnosa dvije prijateljske zemlje.

Tom prilikom počasni konzul je ukazao na značajne razvojne potencijale Crne Gore, sa posebnim akcentom na oblast turizma i ekonomije.

“Crna Gora je moja druga zemlja i uvjeren sam da ću ličnim zalaganjem dati maksimalan doprinos postizanju značajnijeg nivoa saradnje u svim oblastima” saopštio je Jilmaz.

On je kazao da je posebno važno jačati saradnju u oblasti turizma, te da će u budućnosti uložiti napore da državljani Republike Turske budu više upoznati sa turističkim potencijalima koje nudi naša zemlja. U tom smislu, on je istakao da je od izuzetnog značaja upostavljanje direktnih avio linija između Crne Gore i turističkih centara u Turskoj, kakvi su Antalija, Alanja i Bodrum.

Nakon sastanaka, počasni konzul Crne Gore u Turskoj je upriličio svečani ručak u čast posjete predsjednika Skupštine i njegove delegacije toj zemlji.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com