Bjelorusija uvodi sankcije na uvoz hrane iz Crne Gore

Bjelorusija je odlučila da od 1. januara 2022. godine uvode embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv zvaničnog Minska, saopštila je pres služba bjeloruske vlade.

Na spisku zemalja nalazi se i Crna Gora.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, Crna Gora je o oktobru u Bjelorusiju izvezla robu u ukupnom iznosu od nepunih 537 hiljada eura.

U izvještaju za oktobar 2021. godine može se vidjeti da je u oktobru iz Crne Gore u Bjelorusije izvezeno 536.054 eura robe koja se odnosi na električne mašine i opremu i njihovi djelovi, aparate za snimanje i reprodukciju zvuka, televizijske aparate za snimanje i reprodukciju slike i zvuk, kao i djelovi i pribor za te proizvode

Za sedam eura je izvezeno čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao.

Za 420 eura je izvezeno električnih mašina i opreme i njihovi djelova.

Takođe izvezeno je 385 eura odjeće i pribor za odjeću, od kože ili vještacke kože, kao i 41 eura proizvoda od obrađenog kamena za spomenike i građevine i proizvodi od njih.

“Utvrditi spisak robe, porijeklom iz EU i njenih članica, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske, zabranjene za uvoz na teritoriju Bjelorusije i prodaju na teritoriji Bjelorusije”, navodi se u dokumentu.

U tom dokumentu je navedeno da je za 10 mjeseci ove godine Bjelorusija iz pomenutih “zemalja koje sprovode diskriminacionu politiku i realizuju neprijateljske akcije protiv nje” uvezla hranu i prehrambene proizvode u vrijednosti od preko 530 milina dolara.

Pojašnjeno je da je odluka donijeta “s obzirom na stalne pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši nezakoniti sankcioni pritisak na zemlju”.

Na listi hrane čiji je uvoz u Bjelorusiju zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mlijeko, orasi, voće i žive svinje.

Sankcije koje stupaju na snagu 1. januara 2022. važe šest mjeseci.

loading...

1 komentar

  1. I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com